HEM

Aktuellt

Amarone firar 70 år

Låt oss höja glaset och fira en 70-åring: Vinhuset Bolla gjorde den första lanseringen av Amarone med en flaska från 1950. Nu firar italienarna med att sälja sin hyllade Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva från 2013.

Sedan 90-talet har Amaroneviner rankats högt på svenskarnas topplista för de mest populära vinerna. Vi svenskar bara älskar denna varma, söta, koncentrerade must med en hög alkoholhalt som ibland kan nå uppåt mot både 16 och 17 volymprocent. Från början var Amarone ingen dryck som de italienska vinmakarna ens tänkte på att börja sälja. Nej, Amarone-viner var något man drack hemma på vingården, inte sålde.

Men när vinhuset Bollas överhuvud fyllde 80 år i april 1953 kom barn och barnbarn på en rolig hyllning: man buteljerade hans favoritvin och gjorde en etikett för vinet. Den hyllningen gjorde att familjeföretaget Bolla startade den internationella framgångssaga som Amarone nu blivit. Amarone har helt enkelt blivit ’big business’, och 30 procent av Venetiens vinexport av Amarone och Ripasso går till oss i Sverige.

Vilken Amarone släpptes för 50 år sedan? Jo, Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 1950. “Le Origini” (”originalet”) var gjort på handplockade druvor från historiska vingårdar i Valpolicella, druvorna fick sen lufttorka i Bollas torkhus uppe på hög höjd i Torbe i cirka tre månader innan vinet gjordes och lagringen tog vid – först i små fat, därefter i större fat. Bolla Le Origini Amarone görs bara exceptionellt bra år och tillgängligheten är alltid begränsad.

Nu finns Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013 att köpa på Systembolaget i beställningssortiment – och varje flaska levereras i en fin träask. Årgången 2013 har fått fina betyg bland annat av Faccini Doctor Wine som ger den här årgången hela 95 poäng.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer
Biodynamiska vinet som hyllas

Biodynamiska vinet som hyllas

Här är det prisvinnande vinet som skapats med hänsyn till kosmiska rytmer och efter solens och månens faser. Det är inte så flummigt som det verkar. Emilio och hans dotter Maddalena i Valpolicella, ..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer