HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bilder på ”miraklet”. Senare bad myndigheterna om ursäkt – en läckande silo nära den lokala vinproducenten var orsaken bakom vinläckan.

Tidningen Gazzetta di Modena rapporterade igår om en rejäl överraskning för invånarna i den lilla byn Castelvetro, nära Modena i. norra Italien. När man vred om sin vattenkran i köket kom det en rosa vätska istället för vatten. Och den rosa vätskan var faktiskt det lokalt producerade vinet Lambrusco Grasparossa.

Många fann sig snabbt och tog alla tomma kärl man hade tillgängliga – kastruller, hinkar och flaskor – och fyllde snabbt upp med många liter gratis-vin. Enligt Gazzetta di Modena planerade de glada invånarna att spara vinet till en fest senare i veckan, några hade till och med börjat dricka gratis-vinet till lunchmåltiden.

Efter några timmar började dock vinet att sina i kranarna. Myndigheterna gick ut med beskedet att man lagat en läckande vattensilo nära den lokala vinproducenten. Och att man samtidigt hade hittat läckan som försåg alla invånare med vin.

”Jag vet inte om det här var ett allvarligt problem, eller en händelse som vi kommer att minnas med stor glädje i många år framöver” sa en invånare som tidningen pratade med.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firand..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Fyndet: En äkta italienare i 1-litersflaska

Den klassiska druvan Sangiovese har odlats i värmen på Italiens klack. Så visst kan man kalla det här vinet för en äkta italienare. Nu har Capitano Rosso kommit till Sverige för att charma oss sven..

Läs mer
Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Till valborg och första maj passar det extra bra med friska och fräscha drycker. Många väljer mousserande – men det finns många andra viner som passar lika bra. Säg adjö till v..

Läs mer
”En vinupplevelse utöver det vanliga”

”En vinupplevelse utöver det vanliga”

En stor vinupplevelse till överkomligt pris. Så kan man beskriva Castelforte Amarone della Valpolicella från 2015. – För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt, om inte omöjligt, att hitt..

Läs mer