HEM

Aktuellt

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bilder på ”miraklet”. Senare bad myndigheterna om ursäkt – en läckande silo nära den lokala vinproducenten var orsaken bakom vinläckan.

Tidningen Gazzetta di Modena rapporterade igår om en rejäl överraskning för invånarna i den lilla byn Castelvetro, nära Modena i. norra Italien. När man vred om sin vattenkran i köket kom det en rosa vätska istället för vatten. Och den rosa vätskan var faktiskt det lokalt producerade vinet Lambrusco Grasparossa.

Många fann sig snabbt och tog alla tomma kärl man hade tillgängliga – kastruller, hinkar och flaskor – och fyllde snabbt upp med många liter gratis-vin. Enligt Gazzetta di Modena planerade de glada invånarna att spara vinet till en fest senare i veckan, några hade till och med börjat dricka gratis-vinet till lunchmåltiden.

Efter några timmar började dock vinet att sina i kranarna. Myndigheterna gick ut med beskedet att man lagat en läckande vattensilo nära den lokala vinproducenten. Och att man samtidigt hade hittat läckan som försåg alla invånare med vin.

”Jag vet inte om det här var ett allvarligt problem, eller en händelse som vi kommer att minnas med stor glädje i många år framöver” sa en invånare som tidningen pratade med.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Druva: Sagrantino

Druva: Sagrantino

Sagrantino är en druva som trots att den bara odlas kring trakterna kring Perugia i italienska Umbrien, mitt i landet, är en av de mest kända. Det har att göra med att den samtidigt är en av de abso..

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer