HEM

Aktuellt

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget.
– Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdomstolen i en dom.
Kravet: stoppa försäljningen eller betala en halv miljon kronor i vite.

Företaget Oenoforos har varit kreativa i sin utformning av lådviner. Några förpackningar ser ut som exklusiva handväskor och ett vin är utformat som en svensk sommarstuga i lådvinsformat. Men för tre år sedan tyckte Konsumentverket och Systembolaget att lådorna skiljer sig för mycket från det normala utbudet. Och i går kom Patent- och marknadsöverdomstolen alltså med sin dom: den här typen av lådviner kan bidra till ökad alkoholkonsumtion.

Om Oenoforos inte stoppar försäljningen hotas företaget nu av en halv miljon kronor i vite. Men företaget har under åren kämpat för att få fortsätta försäljningen och menar att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

”Dessutom säljs många produkter på Systembolaget i förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design”, argumenterar företaget.

Men domstolen anser att utformningen inte är förenlig med kravet på särskild måttlighet.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Boxnyheter på systemet

Boxnyheter på systemet

Fyra nya bag-in-box-viner släpps nu i det ordinarie sortimentet. Nykomlingarna kommer från Ungern, USA, Frankrike och Sydafrika. Sydafrikanen KWV var ett av de första vinerna som släpptes från lande..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer
Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer