HEM

Aktuellt

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast.
– Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarro, grundare av Garçon Wines i London.

Garçon Wines är en brittisk nätbutik som erbjuder kunder att få sitt vin till dörren. För att både klara frakterna utan krossat glas och dra ett strå till stacken för en klimatsmartare bransch har man nu uppfunnit en platt flaska i återvunnen plast. Målet är att kapa vinbranschens CO2-utsläpp och att återvinna plastflaskorna till något nyttigt.

– I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackning, säger Santiago Navarro. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har inget nytt hänt.

De platta flaskorna är alltså inte bara av återvunnet material – de kan återvinnas flera gånger om. Dessutom är den här plastflaskan 87 procent lättare än en normal vinflaska och sparar 500 gram CO2 genom hela produktionskedjan. En glasflaska måste återvinnas 20 gånger för att ha samma koldioxidavtryck. Och genom att använda återvunnen plast går det bara åt 25 procent så mycket energi jämfört med ny plast.Men det finns ytterligare en stor fördel. Genom att flaskorna är platta kan man spara enormt utrymme i transporter. Flaskorna kan packas på varann, som böcker:

– Normalt sett krävs det fem lastbilar att frakta 50 000 vanliga glasflaskor. Med den här nya designen på flaskorna räcker det med två lastbilar, säger Navarro. – Och nej – plasten påverkar inte vinets smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Jorden runt på 8 viner

Jorden runt på 8 viner

Många längtar efter att komma ut i världen och resa. Men covid-19-viruset reser hinder. Vilken tur då att du kan åka världen runt med hjälp av spännande viner. Häng med på en jorden runt-resa via 8 ..

Läs mer