HEM

Aktuellt

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras i rymden.

Tanken är att vi inom en framtid kan beställa vin som lagrats i rymden. Och nu har det första historiska experimentet startat. 12 flaskor Bordeaux ska under 26 månader snurra runt jorden – och när rymdfarkosten landar kommer vetenskapsmän att noggrant utvärdera lasten. Syftet med vinflaskornas resa är nämligen att få en större inblick i hur saker och ting åldras i rymden. Forskarna vill även se hur vinet påverkas av den strålning som finns i rymden:

– Vi kommer även hur vinet reagerar på gravitationen, säger företaget Space Cargo Unlimited som betalat NASA en rejäl summa för att få skicka upp sin last. – Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler. Nu kommer vi att få se om vinets beståndsdelar förändras i en utomjordisk miljö, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom uppskjutningen.

Om experimentet faller väl ut kommer företaget att sätta igång sin affärsidé i stor skala – att sälja rymdlagrade varor till oss konsumenter.

– När flaskorna kommer ner på jorden igen kommer vi att kunna se vad som hänt med vinets smak, jästprocess och konservering, säger Space Cargo Unlimited.

Hur mycket extra vi får betala för en flaska rymdlagrat vin är ännu inte bestämt, men det lär bli en saftig prislapp.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer