HEM

Aktuellt

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning.

Forskarna vid University of Greenwich har upptäckt att två pint öl är 24 procent mer effektivt för att lindra värk än den populära värktabletten Alvedon med paracetamol. Forskarlaget gjorde 18 kontrollerade studier på mer än 400 personer som utsattes för olika typer av smärta, kyla och tryck. Studien har publicerats i den ansedda tidskriften Journal of Pain.

Enligt den ansvarige forskaren, doktor Trevor Thompson, som är lektor i psykologi, är bevisen för att alkohol lindrar smärta robusta. Effekten kan närmast jämföras med opiater som kodein.

Effekten är kraftigare än paracetamol. Att dricka omkring fyra enheter alkohol (två glas öl eller två glas vin) innebär att smärtan minskar smärtan med 24 procent, säger han.

Nu ska forskarna försöka isolera det smärtstillande ämnet i alkohol för att ta fram nya smärtstillande medel utan alkoholens giftighet.

De vill däremot varna för att dricka för mycket för de som lider av kroniska smärttillstånd.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Ölmärket Corona har tappat försäljning under viruskrisen – och fått kritik för sin reklamkampanj. Men det finns även en vinsort som har råkat ut för namnkrock med den grasserande pandemin. Torres Co..

Läs mer
Årets öl till julbordet

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer
Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer
Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer
Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar. – Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon ö..

Läs mer