HEM

Aktuellt

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till.

Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och man kan ana att det kommer finnas en del festdeltagare med huvudvärk de kommande veckorna. Nu kan alla med baksmälla säga att de drabbats av sjukdom. Det har nämligen en domstol i Frankfurt förkunnat i en dom.

Ett företag som tillverkar pulver och dryck mot baksmälla stod åtalade för vilseledande reklam när man hävdade att medlen hjälpte specifikt mot baksmälla. Domstolens rådmän förklarade att en sjukdom även kan vara ”tillfällig störning” av kroppens normala tillstånd – till exempel trötthet, illamående och baksmälla.

– Eftersom baksmälla alltså tekniskt sett är en sjukdom så får företaget inte längre hävda att produkterna kan bota denna sjukdom, skriver rådmännen i sitt beslut.Tillverkare får inte påstå att deras matprodukter förhindrar sjukdom eller gör människor friskare.

Under oktoberfesten i München säljs ungefär 7,5 miljoner liter öl till sex miljoner besökare under de 18 festdagarna. Och den som mår lite illa dagen efter kan nu hävda att hen är sjuk.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Julöl – det perfekta sällskapet till julmaten

Julöl – det perfekta sällskapet till julmaten

Visste du att det infördes en lag på att brygga julöl under 1200-talet? Jo, så viktigt var det tydligen. Även om ingen idag längre kräver att det bryggs julöl, väljer fortfarande många svenskar att ..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Sommar, sol och bad – och en riktigt kall öl. Vi har samlat somriga öl från inte mindre än tio olika länder. Hitta nya favoriter eller överraska vännerna på grillkvällen. Oslove – Norge [product]178..

Läs mer
Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Hur värdefull är din favoritöl? Blaskigt – men värt 70 miljarder kronor. Budweiser är världens högst värderade ölmärke. Bland världens 10 mest värdefulla ölmärken finns flera som knappt säljs ..

Läs mer
Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer