HEM

Aktuellt

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl.

– Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen aldrig varit lägre än nu. I mitten av 1800-talet var sprit den helt dominerande alkoholdrycken, säger Björn Trolldal utredare på CAN till Accent.

18.000 svenskar har telefonintervjuats av CAN och Systembolagets försäljningsstatistik har undersökts. Dessutom har annan statistik granskats.

Resultatet är tydligt, vår totala alkoholkonsumtion i Sverige minskar. Främst är det alkohol vi köper utomlands och smuggelsprit som minskar. Den svaga kronan är en förklaring.

– Det är en trend som fortsätter. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen sjunkit med sju procent, säger Björn Trolldal, till Accent.

Av alkoholkonsumtionen är 42 procent vin, 37 procent öl och 19 procent sprit. Resten är övriga drycker. Vinets starka tillväxt beror på bag-in-boxen som kom för 13 år sedan. Hälften av allt vin som säljs i Sverige är i dag lådvin.

En annan trend är att hembrygt öl ökar. Många vill vara sin egen mikrobryggare. På fem år har hembrygd öl fördubblats och står nu för tre procent av all öl.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Koskenkorva skrudar upp sig med blomster lagom till sommaren. Och smaken på den nya vodkan är annorlunda, med både citrus, blommiga toner och örtighet. – Koskenkorva Vodka 7 Botanicals är den en hyl..

Läs mer
”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer
Absolut nytt: Vodkan som smakar grapefrukt

Absolut nytt: Vodkan som smakar grapefrukt

Nu kommer en ny medlem i Absolut vodka-samlingen: Absolut Grapefruit. Smakerna är naturligt utvunna och inget tillsatt socker eller artificiella smakämnen återfinns i den nya drycken. – Den senaste ..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Det har hänt något i likörvärlden! Från att vara stort på 80-talet, till att ha tappat sin glans, är nu likörerna på stark frammarsch igen. På Systembolaget finns numera ett utbud av poppiga likörer..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer