HEM

Aktuellt

Ny forskning: Rött vin boostar din tarmflora

Här är glada nyheter för alla oss som älskar vin. Nu forskning visar att ett glas då och då är bra för magen. Rött vin boostar tarmfloran – och gör dig smalare och sänker dåligt kolesterol.
– Vår nya forskning ger också stöd till idén att ett litet glas rött vin om dagen faktiskt kan vara till nytta för din hälsa – speciellt för dina tarmbakterier, skriver forskarna bakom studien.

En helt ny forskningsstudie om hälsoeffekterna av vin, öl och sprit har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology. Forskarna har funnit att de som dricker rött vin får en bättre tarmflora. Vinet ökade mångfalden av goda bakterier i magen och gjorde att tarmhälsan blev bättre. Rött vin gav en bättre tarmflora, varken vitt vin eller öl gav den effekten.

Forskarna undersökte effekten av öl, cider, rött vin, vitt vin och sprit på tarmfloran och dess hälsoeffekter i en grupp med 916 kvinnliga tvillingar i Storbritannien. Dessutom studerade de andra grupper i USA och Nederländerna. Deltagarna fick också uppge sin ålder, vikt, kost och socioekonomiska status för att dessa faktorer skulle kunna vägas in. Enligt den senaste forskningen har tarmfloran betydelse för hela vårt mående.

– En övervikt av dåliga mikrober i tarmen kan leda till negativa hälsoresultat med reducerat immunsystem, viktökning och högt kolesterol. En persons tarmflora med högre antal olika bakteriearter anses vara en markör för bättre tarmhälsa, säger forskarna bakom studien.

Vetenskapsmännen tror att det är polyfenoler som finns i druvorna som gör att tarmfloran påverkas i positiv riktning. De fungerar som ett bränsle för de mikrober som finns i vårt system. Ett par glas vin i veckan är tillräckligt för att få positiva effekter på tarmhälsan.

Studiens upphovsmän varnar för överdriven konsumtion av alkohol. Men om och när du ska dricka är rött vin att föredra eftersom det verkar ha gynnsamma effekter på tarmfloran och därigenom hela ditt mående.

– Indirekt kan det också få dig att minska i vikt och minska risken för hjärtsjukdom, säger Caroline Le Roy, huvudansvarig för studien, i ett uttalande. Även om vi länge har känt till de oförklarliga fördelarna med rött vin på hjärthälsa, visar denna studie att måttlig konsumtion av rött vin är förknippad med större mångfald och friskare tarmmikrobiota som delvis förklarar dess positiva effekter på hälsan som länge har diskuterats.

Rekommendationen för hur mycket alkohol man ska konsumera skiljer sig kraftigt åt mellan myndigheterna i olika länder. I Storbritannien och Nederländerna rekommenderas inte mer än ett glas vin eller en halv öl om dagen. I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att man ska dra ner så mycket som möjligt, och följa de nordiska näringsrekommendationerna där intaget bör begränsas till högst 10 gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män. En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) lika mycket.

– Det var andra tillhörande fördelar med att dricka rött vin också. Tvillingar som drack rött vin hade lägre nivåer av fetma och ”dåligt” kolesterol, vilket vi också tror är delvis på grund av tillhörande förändringar i tarmbakterierna, säger forskarna bakom studien.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Måns Zelmerlöw släpper nu sitt sjunde vin, ett rött boxvin som han gett namnet Mi Corazón (Mitt hjärta), som en hyllning till sin far. Målsättning denna gång var att producera det bästa boxvinet som..

Läs mer
Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu sälj..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
3 italienska viner – som gjorda för ost

3 italienska viner – som gjorda för ost

Vad passar bäst ihop med italienska viner? Ost såklart! Ost och vin kan vara något av det bästa som finns – om de kombineras på rätt sätt. Vi har valt ut tre italienska rödviner vilka alla är som gj..

Läs mer