HEM

Aktuellt

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola – du måste testa för att förstå.

I Tyskland kallas den Kalte Muschi och i vissa engelskspråkiga länder för Cold Pussy. Men drinken Kalimotxo kommer från Spanien och blev populär på 1970-talet.

Nu har den märkligt nog börjat trenda igen. Enligt legenden skapades den på spanska festivaler där bartendrar började göra drinkar på vin som inte var så gott. Den godaste drinken var Kalimotxo  som helt enkelt var lika delar rött vin och Coca-Cola. Drinken blev snabbt populär i hela Spanien.

En riktig Kalimotxo får gärna serveras med is i ett enliters dricksglas och det är vanligt att krydda upp drinken med lime, eller en aning pastis eller ouzo. Några apelsinskivor i är också gott. Det går också att smaksätta drinken med lite körsbärssaft.

Var försiktig om du använder andra Coca-Cola-varianter som Cherry Coke eller Vanilla Coke, det blir lätt sliskigt. Den blir godast på vanlig söt Coca-Cola, men även zero fungerar.

Recept för 3-6 personer beroende på törst

2 flaskor rött vin (helst spanskt) (150 cl)

1,5 liters petflaska med Coca-Cola

Valfria tillbehör: Apelsinskivor, Lime, eller kanske lite Pastis

Servera i höga glas, gärna med is, både vinet och Coca-Colan bör vara väl kylda.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer