HEM

Aktuellt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. Vinmakaren arbetar för att göra så liten påverkan på naturen som möjligt.

Det röda naturvinet från Maison Robert Olivier har blivit populärt bland svenskarna. Det är ett hantverksmässigt framställt vin där inget tillsatts. Vinet är medelfylligt, mörkrött och ar smak av björnbör, örter och plommon. Det är gjort på Merlot-druvan och passar bra till mustiga grytor, eller varför inte äta tillsammans med ekologiska ostar, tillexempel Brie, Camembert och Roquefort?

Nyligen följde Maison Robert Olivier upp framgången med det röda vinet och släppte ett vitt vin som är framställt på samma naturliga sätt som den röda motsvarigheten. Maison Robert Olivier Blanc är ett torrt vitt vin. Det har en fruktig doft med blommiga toner från persika och öpple. Många tycker att Alsacevinet passar bra tillen Tarte Flambée, som är en fransk krispig pizza.

Det vita Maison Robert Olivier är gjort utan svavel och på utvalda ekologiska druvor från lokala odlare i närheten av vineriet i Saint-Hippolyte i Frankrike.

Familjen Biecher som står bakom Maison Robert Olivier har varit verksamma i Alsace sedan 1762 och är idag en av de fem största
producenterna i regionen. Vineriet ligger fortfarande kvar i den den lilla byn Saint-Hippolyte och generation efter generation har framgångsrikt lyckats driva familjeföretaget genom revolutioner och världskrig. Biechers Alsaceviner är kända för att vara mycket klassiska och ursprungstypiska i sin stil och verkligen spegla det unika området.

Alsace ligger i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland och många tycker att det förenar det bästa av båda länderna i vinerna. Enkelt uttryckt framställer man ”franska viner på tyska druvor”. Trots ett nordligt läge är Alsace ett varmt och torrt område, tack vare bergen som tar bort en stor del av nederbörden.

Maison Robert Olivier Blanc
2022
Maison Robert Olivier Blanc
Torrt vitt vin med en fräsch fruktig doft, inbjudande blommiga inslag och toner av mogen persika och äpple.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer
Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer
Topp 10 rieslingviner under 200 kr

Topp 10 rieslingviner under 200 kr

Riesling är druvan som kombinerar frisk syra med härlig fruktighet. Dessutom skapar den lagringsdugliga viner som inte kostar skjortan. Här är favoriterna för max 200 kronor som du hittar på Systemb..

Läs mer
Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör va..

Läs mer
Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
Efter succén kommer nu uppföljaren – MYTH White Blen..

Efter succén kommer nu uppföljaren – MYTH White Blen..

I höstas lanserades MYTH Red Blend – ett rött fruktigt italienskt vin i appassimento-stil. Med sin unika greppbara flaska blev den en omedelbar succé. Nu har det blivit dags för uppföljaren att ta p..

Läs mer