HEM

Aktuellt

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd.

Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år och blev tydlig även under påsken 2019.

Inför årets påsk minskade spritförsäljningen med 8000 liter starksprit. Det motsvarar två procents försäljningsminskning. Men ökningen av öl och vin gjorde att den totala alkoholförsäljingen blev högre än under förra årets påsk.

Vinförsäljningen gick upp 6,8 procent under årets påsk till 5,3 miljoner liter. Systembolaget har inte gått ut med vilka vinsorter som var populärast.

Ölförsäljningen ökade ännu mer under årets påsk, upp hela 14 procent. Det allra mest populära påskölet blev Mariestads Påskbrygd med 75 000 liter.

Systembolagets försäljning av Påsköl i april 2019:
Varunamn – Liter – Rank

1. Mariestads Påskbrygd, 75, 005

2. Oppigårds Easter Ale, 46, 636

3. Wisby Påsköl, 32, 545

4. Pumpviken Påsköl, 26, 311

5. Jämtlands Påskebrygd, 25, 666

6. Jämtlands Påsköl, 16, 978

7. Ängöl Påsken 2019, 11, 578

8. S:t Eriks Easter Session IPA, 9, 781

9. Charlis våreld, 8 ,948 9

10. Bootleg Easter Brew, 8, 337


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Här är julölet som är både glögg och öl på samma gång. Glögg Sour är ett samarbete mellan tre bryggerier – som hoppas på succé. – Glögg Sour blir årets julöl om ni frågar mig, säger Jona..

Läs mer
Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

I den andra delen av vår ölskola djupdyker vi i olika alkoholstyrkor och hur de påverkar vår konsumtion. Alkoholhalten har alltid varit en hjärtefråga för oss nordbor när det kommer till vad vi dric..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Versioner av stout – det kraftfulla ölet

Versioner av stout – det kraftfulla ölet

”Stout” är en förkortning av ”stout beer” eller ”stout ale” som betyder ungefär ”kraftfullt öl”. Och kraftfullt är det. Traditionell stout ska vara mörk, smakrik och ha hög alkoholhalt. Men att stou..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Läs den här fräscha ölguiden och beställ sommarens mest imponerande öl innan det tar slut. Förutom riktigt god glutenfri öl bjuds du på klassisk ljus lager och några svalkande suröl. Kanske gömmer s..

Läs mer