HEM

Aktuellt

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl.

Lager är världens överlägset vanligaste ölsort – och den ljusa varianten finns i stort sett överallt där öl serveras. Storsäljare som Budweiser, Corona och Heineken är alla lageröl, och många nya märken från Kina börjar ta marknadsandelar i världen. Ibland kan ljus lager från de stora bryggerierna få dåligt rykte som ”blaskig” och allmänt tråkig. Visst, ölen är ofta mild och maltig i smaken och beskan är sällan särskilt framträdande, men det sägs samtidigt vara den svåraste stilen att brygga, för det går inte att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av ölets milda karaktär.

Ölen kan ibland bryggas med viss del majs, majssirap eller ris och det ger lätt smak. Och det finns många intressanta producenter som lagt till sin speciella touch på ölen. Det svenska bryggeriet Rådanäs utanför Göteborg har skapat en ljus lager med smak av både ananas (!) och örter. Och om du dricker den tyska bockölen Ayinger Maibock kommer du känna smak av aprikos och apelsin.

Arte in Lattina Birra Menabrea
Arte in Lattina Birra Menabrea
En italiensk öl från ett bryggeri med anor, mitt i vindistriktet Piemonte. Birra Menabrea grundades redan 1846 av Antonio Zimmerman och Giuseppe Menabrea och traditionen att skapa underbar ljus öl håller i sig än idag.

Den här ljusa lagern har en maltig doft med inslag av ljust bröd, örter och citrus. Alkoholhalten är 5,2 %.

Denna öl är, som all annan lager, kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process också har snabbats på av många bryggerier.

330 ml - 5.2% -
15.90 kr

Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Bryggeriet Aying F Inselkammer ligger i staden Aying, sydväst om München, och har skapat en ljus bocköl med maltig doft och inslag av sirapslimpa, aprikos, örter och apelsin. Bocköl finns i flera olika varianter men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck, i centrala Tyskland.

På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. I många delar av världen är bocköl numera en starkare lager. Ljus bocköl bryggs på ljus malt.

500 ml - 6.9% -
28.90 kr

Rådanäs Lagom Lager
Rådanäs Lagom Lager
På Rådanäs Bryggeri jobbar man med gamla bryggtraditioner och sätter samtidigt en modern prägel på sitt hantverksöl. Råvarorna kornmalt, majs och humle har gett en spännande lager med maltig doft och inslag av ljust bröd, citrus, ananas och örter.
330 ml - 5% -
29.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer
Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Åbro kallades för Ey´Bro av världsartisten Eminem. Nu gör det svenska bryggeriet slag i saken och släpper en ny öl med namnet Ey´Bro. – Det är väldigt många som förknippar oss med videon där Eminem ..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Prova en ny öl på Internationella öldagen

Prova en ny öl på Internationella öldagen

För femton år sedan bestämde sig ölälskaren Jesse Avshalomov att det var dags. Tillsammans med några vänner fick han den lokala puben i Santa Cruz att tillägna en dag om året för att hylla ölen. Nam..

Läs mer
Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar. – Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon ö..

Läs mer
Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Brukar du fira Oktoberfest i Sverige? Lederhosen, dirndl och tyrolerhatt. Ja, nu är det återigen dags för den stora Oktoberfesten. Förutom spex, utklädnad och glada skratt betyder det en sak till – ..

Läs mer