HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl.

Lager är världens överlägset vanligaste ölsort – och den ljusa varianten finns i stort sett överallt där öl serveras. Storsäljare som Budweiser, Corona och Heineken är alla lageröl, och många nya märken från Kina börjar ta marknadsandelar i världen. Ibland kan ljus lager från de stora bryggerierna få dåligt rykte som ”blaskig” och allmänt tråkig. Visst, ölen är ofta mild och maltig i smaken och beskan är sällan särskilt framträdande, men det sägs samtidigt vara den svåraste stilen att brygga, för det går inte att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av ölets milda karaktär.

Ölen kan ibland bryggas med viss del majs, majssirap eller ris och det ger lätt smak. Och det finns många intressanta producenter som lagt till sin speciella touch på ölen. Det svenska bryggeriet Rådanäs utanför Göteborg har skapat en ljus lager med smak av både ananas (!) och örter. Och om du dricker den tyska bockölen Ayinger Maibock kommer du känna smak av aprikos och apelsin.

Arte in Lattina Birra Menabrea
Arte in Lattina Birra Menabrea
En italiensk öl från ett bryggeri med anor, mitt i vindistriktet Piemonte. Birra Menabrea grundades redan 1846 av Antonio Zimmerman och Giuseppe Menabrea och traditionen att skapa underbar ljus öl håller i sig än idag.

Den här ljusa lagern har en maltig doft med inslag av ljust bröd, örter och citrus. Alkoholhalten är 5,2 %.

Denna öl är, som all annan lager, kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process också har snabbats på av många bryggerier.

330 ml - 5.2% -
15.90 kr

Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Bryggeriet Aying F Inselkammer ligger i staden Aying, sydväst om München, och har skapat en ljus bocköl med maltig doft och inslag av sirapslimpa, aprikos, örter och apelsin. Bocköl finns i flera olika varianter men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck, i centrala Tyskland.

På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. I många delar av världen är bocköl numera en starkare lager. Ljus bocköl bryggs på ljus malt.

500 ml - 6.9% -
28.90 kr

Rådanäs Lagom Lager
Rådanäs Lagom Lager
På Rådanäs Bryggeri jobbar man med gamla bryggtraditioner och sätter samtidigt en modern prägel på sitt hantverksöl. Råvarorna kornmalt, majs och humle har gett en spännande lager med maltig doft och inslag av ljust bröd, citrus, ananas och örter.
330 ml - 5% -
29.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl. Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker. Coronapandemin har stoppat många fester ..

Läs mer
Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer