HEM

Aktuellt

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl.

Lager är världens överlägset vanligaste ölsort – och den ljusa varianten finns i stort sett överallt där öl serveras. Storsäljare som Budweiser, Corona och Heineken är alla lageröl, och många nya märken från Kina börjar ta marknadsandelar i världen. Ibland kan ljus lager från de stora bryggerierna få dåligt rykte som ”blaskig” och allmänt tråkig. Visst, ölen är ofta mild och maltig i smaken och beskan är sällan särskilt framträdande, men det sägs samtidigt vara den svåraste stilen att brygga, för det går inte att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av ölets milda karaktär.

Ölen kan ibland bryggas med viss del majs, majssirap eller ris och det ger lätt smak. Och det finns många intressanta producenter som lagt till sin speciella touch på ölen. Det svenska bryggeriet Rådanäs utanför Göteborg har skapat en ljus lager med smak av både ananas (!) och örter. Och om du dricker den tyska bockölen Ayinger Maibock kommer du känna smak av aprikos och apelsin.

Arte in Lattina Birra Menabrea
Arte in Lattina Birra Menabrea
En italiensk öl från ett bryggeri med anor, mitt i vindistriktet Piemonte. Birra Menabrea grundades redan 1846 av Antonio Zimmerman och Giuseppe Menabrea och traditionen att skapa underbar ljus öl håller i sig än idag.

Den här ljusa lagern har en maltig doft med inslag av ljust bröd, örter och citrus. Alkoholhalten är 5,2 %.

Denna öl är, som all annan lager, kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process också har snabbats på av många bryggerier.

330 ml - 5.2% -
15.90 kr

Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Bryggeriet Aying F Inselkammer ligger i staden Aying, sydväst om München, och har skapat en ljus bocköl med maltig doft och inslag av sirapslimpa, aprikos, örter och apelsin. Bocköl finns i flera olika varianter men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck, i centrala Tyskland.

På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. I många delar av världen är bocköl numera en starkare lager. Ljus bocköl bryggs på ljus malt.

500 ml - 6.9% -
28.90 kr

Rådanäs Lagom Lager
Rådanäs Lagom Lager
På Rådanäs Bryggeri jobbar man med gamla bryggtraditioner och sätter samtidigt en modern prägel på sitt hantverksöl. Råvarorna kornmalt, majs och humle har gett en spännande lager med maltig doft och inslag av ljust bröd, citrus, ananas och örter.
330 ml - 5% -
30.30 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Halloweenöl – vi listar hela 8 öl att njuta av i hös..

Halloweenöl – vi listar hela 8 öl att njuta av i hös..

Vi har listat åtta spännande halloweenöl för dig att välja och vraka bland. Halloween närmar sig och är ett minst sagt välkommet tema i denna mörkrets årstid. Förutom bus, kalla vindar och skräckfil..

Läs mer
Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Brukar du fira Oktoberfest i Sverige? Lederhosen, dirndl och tyrolerhatt. Ja, nu är det återigen dags för den stora Oktoberfesten. Förutom spex, utklädnad och glada skratt betyder det en sak till – ..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer
Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Vad passar bättre en kall och ruskig höstdag än en mörk och mustig stout? Det skulle väl kanske vara en brasa att lägga upp fötterna framför medan du njuter av din stout. Eftersom det hela tiden kom..

Läs mer