HEM

Aktuellt

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för upplevelsen.

Det är egentligen ganska enkelt: föreställ dig ett vanligt vattenglas, byt ut innehållet och häll champagne i det. Dofta och smaka. Beskriv din upplevelse.

Det stannar lätt vid att det inte doftar alls och att smaken inte kommer till sin rätt. Byt ut det mot ett litet glas på fot, kanske med en rund öppning. Nu smakar det bättre, men fortfarande saknas något avgörande.

Precis så där kan man hålla på ganska länge. Och jag skulle vilja hävda att det är precis det man ska göra. För vad är det som säger att ett ännu lite bättre glas är det optimala för just det vinet man har? Gå istället vidare, prova dig fram, byt ut glasen, ta ett större, med djupare kupa, högre fot, bredare öppning. Prova vinet. Byt till ett annat glas. Känn efter. Smakar det bättre? Eller försvinner doften och smaken?

Låt oss säga att vi verkligen ska bjuda på exempelvis en skön champagne i 400-kronorsklassen, kanske en årgångsvariant eller en blanc de blancs. Vi vet att den är god, att en doftar både citrus, äpple, lite rostade toner, kanske smör, nötter, bröd. Och att den smakar frisk med lite samma egenskaper. Om vi då tar fram de små, höga glasen med smal kupa, gör vi faktiskt allt vi kan för att minimera upplevelsen. Istället för tvärt om.

Idag när vi dricker vin, har vi därför lärt oss att välja glas med omsorg. Inte för estetikens skull, utan för upplevelsen. Det blir ju ett sätt att indirekt spara pengar. Att dölja ett komplext vins doft och smak i små glas är bortkastade pengar, så valet är viktigt.

Det finns de som menar att man inte ska gå för långt, att det blir pretentiöst att behöva välja glas för varje dryck eller varje tillfälle. Men nej, det handlar inte om det. Det handlar – återigen – om den upplevelse man kan få, eller gå miste om.

Ett glas med rund, stor kupa fungerar riktigt bra till både rött vin som i Bourgogne och vitt som vin på Chardonnay. Ett större, något högre glas är perfekt till ett rött kraftigt vin på Syrah eller Cabernet sauvignon eller Bordeaux. Ett lite mindre glas med mindre öppning fungerar generellt till vita viner med friskare karaktär. Detta glas är dessutom riktigt bra för champagne då doften kommer till sin rätt.

Man kan i alla fall börja där. För att sedan gå vidare. För med tanke på den vinkunskap vi har idag, kunskap om jordmån, druvor, vinområden och klimat, är det dags att vi tittar en extra gång på glasbeståndet. Det är minst lika spännande! För upplevelsen, både doft och smak. Men också – och det ska vi aldrig underskatta – för estetiken. Jag menar, vin i ett riktigt snyggt, ändamålsenligt glas… den bästa av två världar.

Så är det bara: Ett snyggt glas gör vinupplevelsen något större. Rätt glas däremot tar upplevelsen till helt nya höjder. Konstigt vore annars.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Rätt vinglas till rätt vin

Rätt vinglas till rätt vin

Ett vinglas är inte bara ett vinglas. Att välja rätt vinglas till rätt vin kan ta smakerna till nästa nivå. Här är en liten guide till olika vinglas som passar till olika sorters vin. Cabernet-glas:..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

Nu drar Vinguiden i gång exklusiva digitala liveprovningar av vin tillsammans med kända sommelieren Maya Samuelsson. Onlineprovningar av vin har blivit en jättesuccé – och nu har du chansen at..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinprovning

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bäst..

Läs mer
Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Går du i tankarna att bli sommelier? Har du ett intresse för vin, men känner att du skulle vilja lära dig mer? Eller vill du ge dig in i vinbranschen på riktigt? Då kanske en sommelierutbildning är ..

Läs mer
Fem grundsmaker som styr upplevelsen

Fem grundsmaker som styr upplevelsen

Vi kan känna tusentals dofter, men endast fem smaker. När vi pratar om att det smakar jordgubbar, är det alltså doften vi talar om. De grundsmaker vi talar om är sälta, beska, sötma, syra och umami...

Läs mer