HEM

Aktuellt

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class med prestigecava i centrum.

Cava genomgår en intressant förändring. Det spanska mousserande vinet har fått ytterligare en klass, Cava de Paraje. Det innebär att druvorna måste komma från en enskild vingård, de måste skördas från minst tio år gamla stockar och vinet måste sedan ligga minst 36 månader på jästfällning. Det är några av de kriterier som gäller för att man som producent ska kunna kvala in med sitt vin.

Detta och mycket mer avhandlades när Vinguiden höll Master Class på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm i lördags.

– Jättekul att det blev fullsatt och att alla uppskattade vinerna så mycket. Det var inte en enda favorit bland deltagarna, utan många hittade flera. Generellt överraskades många av den genomgående höga kvaliteten.

Det säger Vinguidens Johan Franco Cereceda, vinexpert med Spanien som specialitet, som höll föreläsningen och provningen.

Sex cavor provades, tre premiumcavor och tre mousserande viner med beteckningen Cava de Paraje, den nya, mycket upphöjda kvalitetsklassen. Och det var stor spännvidd på druvorna, allt ifrån den klassiska blandningen Macabeo, Parellada och Xarel.lo till viner på en enda druva.

– Det visar samtidigt vilken mångfald som döljer sig bakom begreppet cava. Det är inte vilket mousserande vin som helst, utan erbjuder massor av typer, nu också med mycket hög kvalitet.

Provningen hölls på The Winery Hotel i Solna.

Följande viner provades under Vingudens Master Class men finns inte på Systembolaget:

Can Sala 2007 (ca 750 kr)
La Capella 2007 (ca 800 kr)
Jaume Codorníu 2012 (ca 300 kr)


Vinguiden - Så mycket mer

Följande viner provades och kan beställas:

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Har cavan tagit över tronen? Det verkar så. Låt oss presentera förra årets mest populära mousserande viner på Vinguiden. Förutom blanc de blancs sticker cavan ut samtidigt som proseccon lyser med si..

Läs mer
Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker. Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har ..

Läs mer
Svenska champagnen vände till succé

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält. – Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vi..

Läs mer
Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer