HEM

Aktuellt

Torrt eller sött vin

Om ett vin är torrt eller sött kan ibland ligga i den sensoriska upplevelsen. Ett vin kan upplevas som torrt men samtidigt ha uppemot 9 gram socker per liter. Då är vinets syra mycket markerad, som i tyska viner på Riesling eller många champagner.

Annars finns en tydlig skala kring vad som ska betraktas som torrt, halvtorrt, halvsött respektive sött.

0-4 gram socker per liter vin är att betrakta som torrt vin, ibland kan sockerhalten vara upp till 9 gram per liter, men då har vinet en mycket markerad syra

4-18 gram socker betyder att vinet ska klassas som halvtorrt. Detta är en kategori Systembolaget tagit bort, varvid det blivit svårare för konsumenter att förstå söthetsgraden i vinet.

18-45 gram socker i vinet är att betrakta som halvsött.

45 gram socker och därutöver är sött. Samtidigt finns det viner som har uppemot 400 till 500 gram socker per liter. Även dessa faller under denna kategori.

Idag konsumerar vi i Sverige rött vin med mer socker än på länge. Många syditalienska viner och kaliforniska diton kan ha en sockerhalt uppemot tio till 15 gram socker per liter. Samtidigt finns ingen klassificering av röda viner på samma sätt som ovan, som alltså står som modell för vita viner.

Idag när vi dricker mer sött rött vin än på många år, har kravet från konsumenthåll på information om sockerhalten i vin samtidigt aldrig varit större. Vinproducenterna har däremot inget krav på sig att informera om detta.

För att få fram ett sötare rött vin kan man använda sig av torkade druvor som har högre sockerhalt. Men då får vinet inte jäsa ut, utan den måste avstannas, ofta genom att man kyler ner vinet och filtrerar bort jästrester. Denna metod kallas appassimentometoden.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om socker i vin

5 fakta om socker i vin

Varför innehåller vissa viner mer socker än andra? Här går vi igenom fem intressanta fakta om socker i vin. 1. Hur mycket restsötma har olika viner? När ett vin framställs omvandlas det mesta av dr..

Läs mer
Socker i vinet

Socker i vinet

Lagom runt, mycket fruktigt och lite fylligare. Låter väl gott? Och det är precis vad det är, gott som i godis. Flera av de röda vinerna vi dricker idag är nämligen sötare än någonsin. Men hur går d..

Läs mer
Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde är en av Sveriges mest kända tv-profiler. Han har dessutom ett starkt engagemang för diabetes då han själv blev diagnostiserad med typ 1 under 2012. I denna intervju berättar Peter om si..

Läs mer
Socker i vin mäts i gram

Socker i vin mäts i gram

Visst gillar vi söta viner, ofta är det röda sötare än många vita. Men det är i gram sockerinnehållet i en flaska vin räknas. Inte i procent. Och det är en mycket stor skillnad. Vi skyr socker. Samt..

Läs mer
Fem snabba frågor om diabetes och vin

Fem snabba frågor om diabetes och vin

Är det farligt att dricka vin om man har diabetes? Är vissa vinsorter bättre än andra? Ann Fogelberg, pressansvarig på Diabetes Wellness, svarar på fem snabba frågor om diabetes och vin. Är det far..

Läs mer