HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Socker i vin mäts i gram

Visst gillar vi söta viner, ofta är det röda sötare än många vita. Men det är i gram sockerinnehållet i en flaska vin räknas. Inte i procent. Och det är en mycket stor skillnad.

Vi skyr socker. Samtidigt som vi äter massor av mat med oväntat hög sockerhalt. Alla såser, inte minst nu när vi grillar, har ju en ansenlig mängd socker i innehållet. Så visst gillar vi, kanske utan att vi tänker på det.

När det kommer till vin har ju informationen om socker ofta varit lite undvikande. Som vinproducent kan man dölja en del bismaker genom att göra vinet lite sötare. Det finns heller inga krav inom vinindustrin att sockerhalten ska anges. Det gör bara de producenter som vill. Eller känner sig tvingande. Och de blir fler och fler. För nu växer konsumentkraven.

Lär dig avläsa sockerhalten i vinet.

Vi får emellertid inte glömma att socker i vin räknas i gram, inte i procent som många tror. Ett vin som innehåller omkring tre gram socker, normalt i de flesta torra rödvinerna, innehåller alltså tre gram socker per liter vin. Det blir om vi ska överföra det i procent, endast 0,3 procent.

Vin är med andra ord långt ifrån en sockerbomb. Om vi jämför med exempelvis vanlig apelsinjuice, innehåller den omkring 90 gram socker per liter, alltså avsevärt mer än vin.

Så här många kalorier innehåller ett glas vin:


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa