HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem snabba frågor om diabetes och vin

Är det farligt att dricka vin om man har diabetes? Är vissa vinsorter bättre än andra? Ann Fogelberg, pressansvarig på Diabetes Wellness, svarar på fem snabba frågor om diabetes och vin.

Är det farligt att dricka vin om man har diabetes?

– Det allmänna rådet till diabetiker är att man ska försöka undvika alkohol och det kan vara farligt om du inte följer riktlinjerna för alkoholkonsumtion. Men som diabetiker ska det kunna fungera att ta ett glas, men det är så klart också individuellt.

Vad ska man tänka på om man dricker vin?
– Det är superviktigt att hålla noggrann koll på sitt blodsocker, både via sensor och i fingret. Se till att ha en bra balans mellan energi från mat och insulin. Att ladda med kolhydrater innan intag och testa ditt blodsocker ett flertal gånger för att justera dina nivåer är en bra utgångspunkt.

Är vissa viner är bättre än andra?
– Viner under tre gram socker och helst ekologiska är i sådana fall bättre, så lite socker som möjligt. Ofta kan det vara så att viner med låg alkoholhalt har mer socker än andra. Så kolla alltid sockerhalten. För vissa fungerar vitt vin bättre medan rött höjer deras blodsockernivå.

Har man lägre tröskel för alkohol om man har diabetes?
– Det är svårt att svara på. Jag tror det finns flera viktiga nämnare som spelar in. Det är helt individuellt från person till person där olika nämnare som bland annat levnadsvanor är väsentliga. Olika drycker har också olika effekter på olika människor. Det handlar dessutom om aktivitet, matintag och väder.

Tar det längre tid att bryta ned alkoholen för en diabetiker?
– Jag skulle tro det. Kroppen kommer att välja att ta hand om alkoholen och det försvårar processen att ta emot insulinet vilket kan leda till högre värden eller obalans. Trots det tror jag att det är individuellt hur snabbt kroppen klarar av att bryta ner alkoholen, diabetiker eller ej.


Vintips!

Du kanske även vill läsa dessa