HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinet som smakar tallkåda – hyllas av experter

Undrar du hur vin smakade i antikens Grekland? Då bör du pröva nykomlingen på Systembolaget, Tear Of The Pine. Vinet smakar nämligen tallkåda. Och det finns en lång förklaring till det.

Retsina har producerats i cirka 2000 år. Vinet har sitt ursprung i antiken då det förvarades i amforor som förslöts med kåda från Aleppotall. Kådan gjorde att amforan höll tätt så vinet inte blev förstört av syre – dessutom fick vinet en speciell smak. Med åren har man uppfunnit nya metoder för förvaring, men man ville ändå inte släppa den speciella kådan, så den har fått hänga med för smakens och traditionens skull. ”Respekt för traditionen, men utfört med 2000-talets kunnande” har vinexperter uttryckt om Tear of the Pine, som fått 95 poäng av 100 möjliga av ansedda vinsajten Decanter.

Retsina ansågs länge vara de fattigas vin i Grekland, ett rykte som fortfarande hemsöker vinstilen både i landet och internationellt. Men de senaste åren har allt fler producenter ryckt upp sig och en del internationella vinskribenter har gått så långt som att kalla vår
nutid för “The Retsina Revolution”. Vinproducenten S. Kechri & Co i Thessaloniki har bidragit stort till retsinas förbättrade rykte – inte minst med sin Tear of the Pine.

Druvan Assyrtiko är en vit grekisk druva från ön Santorini och planteras i vulkanisk jord på Santorini och andra Egeiska öar, såsom Paros och Halkidiki. På Santorini finns många gamla vinstockar  där odlingarna ofta görs som bushwine, d v s i buskar som ser ut som korgar eller fågelnästen.

 Komplex, stiltypisk smak med tydlig karaktär av tallkåda, inslag av röda äpplen, apelsin, pinjenötter, honung, kaprifol och färska örter. Serveras vid 10-12°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, gärna efter grekiska recept.
750 ml - 13.5% -
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa