HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför satsar Grekland på att bli ett vin-land

Fetaost, moussaka och ouzo. Det grekiska middagsbordet är känt över hela världen. Men vem känner till grekiska viner? Nu vill Greklands regering att världen ska upptäcka landets viner.
– Vin är förknippat med grekisk kultur och religion, säger Harry Theocharis, turistminister.

Redan för 6500 år sedan drack antikens greker vin till varje måltid och tillbad till speciella vingud, Dionysos. Det handlade om att njuta av vinet så mycket man kunde, aldrig att bli berusad.
I norra delen av landet finns Pella-regionen som anses vara födelseplatsen för vinodling. Dessutom har många av öarna en stark vintradition. Men varför har inte alla miljoner turister upptäckt våra fina viner? undrar nu Greklands regering och uppmuntrar entreprenörer att starta vinodlingar.

– Vin har alltid varit en av fem viktigaste delarna i grekisk kost, förknippat med grekisk kultur och religion, säger Harry Theocharis, turistminister.

Nu vill han alltså se fler vinodlingar i landet.

– Gärna vinmuséer, skördeevent och även vin-spa. Vi hoppas att turister kan involveras i de olika processerna när vin tas fram. Greklands geografi är som skapat för vinodling och idag har vi många små, oberoende vingårdar. Det vore fantastiskt om fler kunde upptäcka dom.

FAKTA
Grekland som vinland

Den årliga vinproduktionen är cirka 3,5 miljoner hektoliter, varav cirka 70 procent är vitt vin, retsina inräknat.

En stor del av Greklands vinproduktion kommer från regionen Peloponnesos.
Greklands kändaste vin heter Retsina. Vinet får sin karaktär av torkad och pulvriserad kåda.

Greklands vinodlingar domineras av inhemska druvsorter och vita viner dominerar.

Källa: Systembolaget.se
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet som smakar tallkåda – hyllas av experter

Vinet som smakar tallkåda – hyllas av experter

Undrar du hur vin smakade i antikens Grekland? Då bör du pröva nykomlingen på Systembolaget, Tear Of The Pine. Vinet smakar nämligen tallkåda. Och det finns en lång förklaring till det. Retsina har ..

Läs mer
Utbrott i vinbutik ledde till vinmästartitel

Utbrott i vinbutik ledde till vinmästartitel

Visst har vi någon gång ibland blivit upprörda över priset på en flaska vin. Men kanske inte med samma intensitet som Konstantinos Lazarakis. Han klev in i vinbutiken, gapade och skrek, flera år sen..

Läs mer
Vinguiden nu även i böckernas värld

Vinguiden nu även i böckernas värld

I boken Dödspelen i Olympia får karaktärerna i boken en privat vinprovning arrangerad av ingen mindre än Monique från Vinguiden! Självklart blev vi nyfikna och tog kontakt med författaren. Här berät..

Läs mer
Älskade och hatade retsina

Älskade och hatade retsina

Antingen älskar man vinet, eller så skyr man det som pesten. Oavsett vilket är det ett alldeles säreget vin från Grekland. Greklands mest kända vin heter retsina och får tillverkas runt om i landet ..

Läs mer
Agiorgitiko sätter Grekland på vinkartan

Agiorgitiko sätter Grekland på vinkartan

Alla älskar Agiorgitiko. Agiorg… vad? Ja, den blå druvan som är närmast att betrakta som en nationaldruva i Grekland. Och så långt bort från Retsina vi bara kan komma. Grekland har lite uppförsbacke..

Läs mer