HEM

Aktuellt

Älskade och hatade retsina

Antingen älskar man vinet, eller så skyr man det som pesten. Oavsett vilket är det ett alldeles säreget vin från Grekland.

Greklands mest kända vin heter retsina och får tillverkas runt om i landet även om merparten produceras kring huvudstaden Aten. Det är mycket speciellt och antingen älskar man det, eller så hatar man det. Det lämnar alltså ingen oberörd.

Vinet har tillverkats i över 3000 år, långt före många vinodlingar såg ljus i övriga Europa. Det karakteristiska är kådasmaken, att det både doftar och smakar lite vaxigt, har en fyllig karaktär och att det smakar skumt. Men det är inte så konstigt då retsina är tillverkat som ett vanligt vitt vin men där man häller i bitar av kåda direkt i jästanken.

Den här kådan, som hämtas från Aleppotallen, utsöndrar en olja som sedan lägger sig som ett täcke på vinets yta och hindrar både oxidation och bakterieangrepp. Men det ger också smak och det är idén när man använder kåda idag. Tidigare, alltså historiskt, var kådan ett sätt att försluta amfororna med där vinet förvarades. Men eftersom kådan droppade ner i vinet, eller åtminstone kom i kontakt med det, gav det också smak. En smak man tyckte om. Man kan ana att den samtidigt dolde en massa bismaker, för vi ska komma ihåg att mycket av det vin som producerades för länge sedan kunde ha en rad smaker som inte alla var av positiv karaktär.

Retsina får tillverkas i hela Grekland men merparten av produktion sker i de östra delarna, i regionerna Attica, Euboea samt Boeotia.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

169.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Agiorgitiko sätter Grekland på vinkartan

Agiorgitiko sätter Grekland på vinkartan

Alla älskar Agiorgitiko. Agiorg… vad? Ja, den blå druvan som är närmast att betrakta som en nationaldruva i Grekland. Och så långt bort från Retsina vi bara kan komma. Grekland har lite uppförsbacke..

Läs mer
Därför satsar Grekland på att bli ett vin-land

Därför satsar Grekland på att bli ett vin-land

Fetaost, moussaka och ouzo. Det grekiska middagsbordet är känt över hela världen. Men vem känner till grekiska viner? Nu vill Greklands regering att världen ska upptäcka landets viner. – Vin ä..

Läs mer
Utbrott i vinbutik ledde till vinmästartitel

Utbrott i vinbutik ledde till vinmästartitel

Visst har vi någon gång ibland blivit upprörda över priset på en flaska vin. Men kanske inte med samma intensitet som Konstantinos Lazarakis. Han klev in i vinbutiken, gapade och skrek, flera år sen..

Läs mer
Vinguiden nu även i böckernas värld

Vinguiden nu även i böckernas värld

I boken Dödspelen i Olympia får karaktärerna i boken en privat vinprovning arrangerad av ingen mindre än Monique från Vinguiden! Självklart blev vi nyfikna och tog kontakt med författaren. Här berät..

Läs mer
Vinet som smakar tallkåda – hyllas av experter

Vinet som smakar tallkåda – hyllas av experter

Undrar du hur vin smakade i antikens Grekland? Då bör du pröva nykomlingen på Systembolaget, Tear Of The Pine. Vinet smakar nämligen tallkåda. Och det finns en lång förklaring till det. Retsina har ..

Läs mer