HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Systembolagets nya satsning: sälja kyld öl

Grattis, alla ölälskare. Snart öppnar Systembolaget upp portarna till sin nya satsning, Ölstudion. Här kommer du att kunna köpa kyld öl.
– Dryckerna som kommer kylas är IPA, Hazy IPA och dubbel-IPA, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

Den 4 november öppnar Systembolaget en ny butik i Göteborg – och fokus blir på öl. Butiken kommer att ligga i Nordstan och ska erbjuda landets bästa utbud av olika ölsorter.
– Det här en unik butik, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget. Och en liten del av lokalen kommer att hållas tempererad.

En del av butiken kommer alltså att erbjuda kyld öl, närmare bestämt humlearomatisk öl som behöver vara på en tempererad avdelning för att få en bättre hållbarhet, runt tio grader.
– Dryckerna som kommer kylas är IPA, Hazy IPA och dubbel-IPA, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

Producenter har förstås visat ett ett stort intresse av att få visa upp sina produkter i Ölstudion, för det finns många nya mikrobryggerier som kan få ett nytt skyltfönster. Bryggerinäringen var länge en slumrande bransch i Sverige, med ett fåtal aktörer. För 20 år sedan fanns det bara 25 ölbryggerier i landet.

Men EU-inträdet 1995 gjorde det enklare att starta bryggerier, och när den amerikanska trenden med mikrobryggerier svepte in exploderade branschen. Idag finns nästan 400 bryggerier i Sverige – och antalet fortsätter att öka. Varje år dyker det upp nya bryggerier som experimenterar med olika ölsorter och tekniker. När det kommer till siffror finns det en gräns för hur stor produktionsvolym ett mikrobryggeri får ha. USA har en regel som ligger på 1 760 000 liter per år, medan ett mikrobryggeri i Sverige inte får tillverka satser större än 200 liter. Om satserna ligger på mindre än 50 liter heter det istället nanobryggeri.

Nu får alla duktiga bryggare ett eget ”showroom” för öl. Men varför just Göteborg som premiärplats?
– Göteborg är en del av Sverige där det finns ett stort intresse för öl. Om intresset finns kan det tänkas bli fler butiker, säger Elina Yli-Torvi.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa