HEM

Aktuellt

Spännande Master Class om Chablis

Världens mest kända vitvinsdistrikt efter Champagne och en av världens mest förfalskade viner. Detta och mycket, mycket annat togs upp i helgens fullsatta Master Class om vindistriktet Chablis som hölls av Vinguiden.

Chablis i norra Frankrike är ett av världens mest kända vitvinsdistrikt. Det produceras endast vita viner inom appellationsbeteckningen, knastertorra viner på Chardonnay med markerad mineral ton. Ett signum som också gjort vinet till ett av de mest uppskattade världen över. Men samtidigt ett av de mest förfalskade.

Tidigare var dessutom Chablis leverantör av druvor till granndistriktet Champagne. Men idag stannar allt i området och det produceras omkring 35 miljoner flaskor per år.

– Det är mycket som gör Chablis intressant. Många pratar om hur ensidigt det är som distrikt, men jag tycker själv att det är roligt att lyfta fram mångfalden, nyansernas Chablis, förklarar Johan Franco Cereceda som höll Master Classen.

Under den avslutande provningen provsmakades sex olika viner, med många gemensamheter men samtidigt också med mycket olika karaktärer. Några uppvisade tydlig fatton, andra hade mer syra och unga stenfrukter som kännetecken. Det gemensamma var den friska syran och mineraliteten som grundkaraktär. Precis det Chablis är så känt för.


Nyfiken på Chablis? Testa gärna vinerna i de olika stilarna hemma. Ladda ner vårt provningsmaterial här.

Provningsprotokoll
Provningstablett


Vinguiden - Så mycket mer

Följande sex viner provades:

Du kanske även vill läsa dessa

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer