HEM

Aktuellt

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin!

För över tjugo år sedan blev det tillåtet att i kommersiellt syfte odla vin i Sverige och för varje år som går har vinproducenterna förfinat sin teknik. På grund av det svala klimatet är Sverige av naturliga skäl inget stort vinland. Men de gröna druvorna, vilka är de vanligaste i vår del av världen, behandlas med stor kärlek och respekt.

De svenska vingårdarna sträcker sig från det lummiga Mälardalen till den sydligaste kusten i det bördiga Skåne. Vinerna håller hög standard och bjuder på ett spännande samt varierande smakspann.

Det är bara vissa druvor som klarar av det svenska klimatet och hybriddruvan Solaris är den vanligaste. Solaris, som skapades i Tyskland på 70-talet, är en korsning mellan Merzling och Gm 6493, som i sin tur också är korsningar av andra druvsorter. Syftet var att få fram en druva som skulle klara av kalla klimat, vara sjukdomsresistent och stå emot svampangrepp.

Viner gjorda på solarisdruvan är oftast mycket friska samt fruktiga med vackra inslag av citrus, äpple och fläderblom. Men tekniken utvecklas och den spännande druvan bjuder idag även på fatlagrade fylliga och smakrika viner. Sötman varierar från riktigt hög till väldigt låg och många solarisviner är mousserande.

Blågula viner före, under och efter

Den perfekta aperitifen

Välkomna på bästa sätt genom att servera ett mycket friskt och fruktigt Gutevin med vackra äppeltoner och inslag av bland annat krusbär samt nektarin. Från Gute Vingård kommer detta underbara vita vin på solaris- och phönixdruvor som också lämpar sig bra till salladen eller en smarrig förrätt på skaldjur.

Gutevin Båtels Cuvée
2019
Gutevin Båtels Cuvée
Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral, nektarin och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till rätter av fisk eller skaldjur eller till sallader.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
198 kr

Gör den goda fisken ännu godare

Från vingården i Klagshamn kommer ett vitt vin med inslag av röda äpplen och brynt smör som vinifierar den skånska sommaren. Svea Rike är ett fylligt och smakrikt vitt vin med tydlig fatkaraktär. Solarisdruvan, som även bjuder på en nyanserad frisk fruktighet, gör Svea Rike till det självklara valet till fisken eller andra rätter av ljust kött.

Svea Rike
2019
Svea Rike
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med tydlig fatkaraktär, inslag av röda äpplen, brynt smör, mineral, kryddor, nötter och citron. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, till ljust kött, eller till lättare rätter av lammkött.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
354 kr

Till desserten

Ädelvän är ett perfekt dessertvin som gifter sig lika bra till osten som till vaniljglassen. I det här vinet får man ta del av den härliga sötma som en sent skördad solarisdruva kan bjuda på.

Ädelvän
2020
Ädelvän
Nyanserad, söt smak med inslag av gula äpplen, päron, aprikos, honung och kryddor. Serveras vid cirka 10°C till grönmögelostar, gåslever eller till desserter.
500 ml - 9.5% - Sockerhalt >80
237 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
5 populära naturvinsbarer att besöka i sommar

5 populära naturvinsbarer att besöka i sommar

Naturviner är här för att stanna. Och till allas glädje finns det många naturvinsbarer att upptäcka runt om i landet. För att göra det lite enklare för dig i naturvinsdjungeln listar vi här fem popu..

Läs mer