HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin!

För över tjugo år sedan blev det tillåtet att i kommersiellt syfte odla vin i Sverige och för varje år som går har vinproducenterna förfinat sin teknik. På grund av det svala klimatet är Sverige av naturliga skäl inget stort vinland. Men de gröna druvorna, vilka är de vanligaste i vår del av världen, behandlas med stor kärlek och respekt.

De svenska vingårdarna sträcker sig från det lummiga Mälardalen till den sydligaste kusten i det bördiga Skåne. Vinerna håller hög standard och bjuder på ett spännande samt varierande smakspann.

Det är bara vissa druvor som klarar av det svenska klimatet och hybriddruvan Solaris är den vanligaste. Solaris, som skapades i Tyskland på 70-talet, är en korsning mellan Merzling och Gm 6493, som i sin tur också är korsningar av andra druvsorter. Syftet var att få fram en druva som skulle klara av kalla klimat, vara sjukdomsresistent och stå emot svampangrepp.

Viner gjorda på solarisdruvan är oftast mycket friska samt fruktiga med vackra inslag av citrus, äpple och fläderblom. Men tekniken utvecklas och den spännande druvan bjuder idag även på fatlagrade fylliga och smakrika viner. Sötman varierar från riktigt hög till väldigt låg och många solarisviner är mousserande.

Blågula viner före, under och efter

Den perfekta aperitifen

Välkomna på bästa sätt genom att servera ett mycket friskt och fruktigt Gutevin med vackra äppeltoner och inslag av bland annat krusbär samt nektarin. Från Gute Vingård kommer detta underbara vita vin på solaris- och phönixdruvor som också lämpar sig bra till salladen eller en smarrig förrätt på skaldjur.

Gutevin Båtels Cuvée
2019
Gutevin Båtels Cuvée
Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral, nektarin och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till rätter av fisk eller skaldjur eller till sallader.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
198 kr

Gör den goda fisken ännu godare

Från vingården i Klagshamn kommer ett vitt vin med inslag av röda äpplen och brynt smör som vinifierar den skånska sommaren. Svea Rike är ett fylligt och smakrikt vitt vin med tydlig fatkaraktär. Solarisdruvan, som även bjuder på en nyanserad frisk fruktighet, gör Svea Rike till det självklara valet till fisken eller andra rätter av ljust kött.

Svea Rike
2019
Svea Rike
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med tydlig fatkaraktär, inslag av röda äpplen, brynt smör, mineral, kryddor, nötter och citron. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, till ljust kött, eller till lättare rätter av lammkött.
750 ml - 15% -
354 kr

Till desserten

Ädelvän är ett perfekt dessertvin som gifter sig lika bra till osten som till vaniljglassen. I det här vinet får man ta del av den härliga sötma som en sent skördad solarisdruva kan bjuda på.

Ädelvän
2020
Ädelvän
Nyanserad, söt smak med inslag av gula äpplen, päron, aprikos, honung och kryddor. Serveras vid cirka 10°C till grönmögelostar, gåslever eller till desserter.
500 ml - 9.5% - Sockerhalt >80
239 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Tio trender i vinvärlden

Tio trender i vinvärlden

Vad gäller i vinets värld 2018? Kommer det blå vinet ta över fullständigt? Kommer vi dricka mer prosecco? Eller hamnar vi åter i Bordeauxträsket? Vinguiden trendspanar och ser tio tydliga vintrender..

Läs mer
Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk ..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Det svenska vinundret slår rekord. Från att ha varit en hobby har ett 50-tal professionella vingårdar på kort tid vuxit fram i Sverige. – Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Nya intressente..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer