HEM

Aktuellt

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin!

För över tjugo år sedan blev det tillåtet att i kommersiellt syfte odla vin i Sverige och för varje år som går har vinproducenterna förfinat sin teknik. På grund av det svala klimatet är Sverige av naturliga skäl inget stort vinland. Men de gröna druvorna, vilka är de vanligaste i vår del av världen, behandlas med stor kärlek och respekt.

De svenska vingårdarna sträcker sig från det lummiga Mälardalen till den sydligaste kusten i det bördiga Skåne. Vinerna håller hög standard och bjuder på ett spännande samt varierande smakspann.

Det är bara vissa druvor som klarar av det svenska klimatet och hybriddruvan Solaris är den vanligaste. Solaris, som skapades i Tyskland på 70-talet, är en korsning mellan Merzling och Gm 6493, som i sin tur också är korsningar av andra druvsorter. Syftet var att få fram en druva som skulle klara av kalla klimat, vara sjukdomsresistent och stå emot svampangrepp.

Viner gjorda på solarisdruvan är oftast mycket friska samt fruktiga med vackra inslag av citrus, äpple och fläderblom. Men tekniken utvecklas och den spännande druvan bjuder idag även på fatlagrade fylliga och smakrika viner. Sötman varierar från riktigt hög till väldigt låg och många solarisviner är mousserande.

Blågula viner före, under och efter

Den perfekta aperitifen

Välkomna på bästa sätt genom att servera ett mycket friskt och fruktigt Gutevin med vackra äppeltoner och inslag av bland annat krusbär samt nektarin. Från Gute Vingård kommer detta underbara vita vin på solaris- och phönixdruvor som också lämpar sig bra till salladen eller en smarrig förrätt på skaldjur.

Gutevin Båtels Cuvée
2019
Gutevin Båtels Cuvée
Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral, nektarin och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till rätter av fisk eller skaldjur eller till sallader.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
198 kr

Gör den goda fisken ännu godare

Från vingården i Klagshamn kommer ett vitt vin med inslag av röda äpplen och brynt smör som vinifierar den skånska sommaren. Svea Rike är ett fylligt och smakrikt vitt vin med tydlig fatkaraktär. Solarisdruvan, som även bjuder på en nyanserad frisk fruktighet, gör Svea Rike till det självklara valet till fisken eller andra rätter av ljust kött.

Svea Rike
2019
Svea Rike
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med tydlig fatkaraktär, inslag av röda äpplen, brynt smör, mineral, kryddor, nötter och citron. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk, till ljust kött, eller till lättare rätter av lammkött.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
354 kr

Till desserten

Ädelvän är ett perfekt dessertvin som gifter sig lika bra till osten som till vaniljglassen. I det här vinet får man ta del av den härliga sötma som en sent skördad solarisdruva kan bjuda på.

Ädelvän
2020
Ädelvän
Nyanserad, söt smak med inslag av gula äpplen, päron, aprikos, honung och kryddor. Serveras vid cirka 10°C till grönmögelostar, gåslever eller till desserter.
500 ml - 9.5% - Sockerhalt >80
237 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk ..

Läs mer
”Adeln och kungligheter var konstant berusade”

”Adeln och kungligheter var konstant berusade”

Den 6 juni firade Sverige att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung av Sverige och därmed gjorde Sverige självständigt. Vi har pratat med gourmanden och historikern Edward Blom om vad fo..

Läs mer
Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Svenska vinundret slår rekord: ”En otrolig utvecklin..

Det svenska vinundret slår rekord. Från att ha varit en hobby har ett 50-tal professionella vingårdar på kort tid vuxit fram i Sverige. – Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Nya intressente..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer
Svenskproducerat ”häst-vin”

Svenskproducerat ”häst-vin”

Nu dyker ett nytt svenskt mousserande vin upp hos Systembolaget. Pegasus är lagrat sedan 2015 och produceras av Flyinge Vingård. Den fruktiga och friska smaken påminner om Prosecco. Svenskproducerad..

Läs mer