HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så väljer du bästa bubblet till nyårsafton

Champagne, Cava eller Prosecco? Det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra till nyår.
Men drick de dyraste dropparna tidigare på kvällen och gå på de lite billigare flaskorna mot tolvslaget. 

Självklart ska det drickas bubbel på nyårsafton och när klockan närmar sig tolv. Många vill fira att det utmanande året 2020 lider mot sitt slut och hoppas att 2021 som står för dörren ska bli ett ljusare år. 

Men hur väljer du det bästa bubblet till nyårsafton? Vinguiden hjälper dig att hitta rätt. Du behöver faktiskt inte välja mellan olika sorters mousserande vin och champagne. På nyårsafton kan du kosta på dig att dricka flera sorter för olika tidpunkter. Till bubbelhögtiden kan det behövas flera flaskor, en innan maten, en till maten och en efter maten.

Inled gärna kvällen med en välkomstskål endera med fin champagne eller ett lite enklare mousserande vin. Det är en smaksak om du ska dricka det godaste först eller stegra kvaliteten genom nyårsmenyn. Kanske passar det bra att inleda med en Prosecco eller Cava. I år finns det för första gången rosé-Prosecco!

Tänk också på att det går utmärkt att dricka en riktigt god champagne som måltidsdryck. Många äter skaldjur eller löjrom till förrätt på nyår och då är champagne ett fullgott alternativ till ett gott vitt vin. Om huvudrätten är en delikat fisk så kan du dricka champagne även där. 

Ett annat alternativ är att dricka den godaste champagnen efter middagen, men långt innan tolvslaget då smaklökarna kan ha bedövats av drinkar och öl. 

När tolvslaget börjar nalkas väljer många ett prisvärt mousserande vin i stället för champagne, många timmar med god mat, umgänge och drycker brukar ha tagit ut sin rätt när nyårsklockorna ringer. 

Vinguiden tipsar om bästa bubblet till nyårsafton

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
479 kr

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
769 kr

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
395 kr

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
329 kr

750 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
129 kr

750 ml - 12% -
429 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa