HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Bubbelvin är fest, glädje, gärna nyårsnatt. Men det är så mycket mer, nämligen ett fantastiskt vin till mat. Att kombinera mat och mousserande vin på ett optimalt sätt ger riktigt stora upplevelser. Det är nu inte ett vin som endast passar att skåla i eller till förrätten. Våga sätta bubbel till hela middagen. Utmaningen är större, men resultatet kan bli så enormt mycket bättre. Samtidigt måste man ha klart för sig att allt bubbel inte är champagne. Det finns en rad intressanta bubbelviner som förtjänar större uppmärksamhet

Mousserande vin är ett samlingsnamn för allt vin med bubblor i.Ordet mousserande kommer från franskans mosseaux som betyder gnistrande, pärlande i den betydelsen att vinet är spritsigt. Det är alltså inga tillfälligheter att vi talar om mousserande viner som begrepp. På svenska skulle detta bli kolsyrat vin, en term som väcker andra associationer än fest och glamour, möjligen.

Samtliga vinländer tillverkar mousserande viner, med blandat resultat. Förutsättningarna är olika, druvorna skiljer sig åt och traditionerna är långt ifrån detsamma. Visst är Frankrikes Champagne i en klass för sig, men många andra områden i världen producerar idag högkvalitativt bubbelvin. Det är dock bara Champagne som får skriva ut namnet champagne på etiketten på sina flaskor, då distriktet är områdesskyddat.

Druvor för tillverkning av mousserande viner

Mousserande vin kan i stort sett tillverkas av vilka druvor som helst, både blå och gröna. Stora delar av vinvärlden använder sig mer och mer av den blå druvan Pinot Noir för att tillverka sitt vita, bubblande vin. Även Chardonnay förekommer flitigt runt om i världen i bubbelviner. Vi ser samtidigt att Champagne har satt agendan. Många områden runt om i världen odlar de tre druvorna som odlas i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Den sistnämnda hittar vi undantagsvis, de två första överallt. Den enkla anledningen är att de fungerar väldigt väl för produktion av mousserande vin.

Mat som passar mousserande viner

Många har fått för sig att mousserande vin kan endast konsumeras före maten eller som skål vid tolvslaget den 31 december. Ack så fel. Bubbelvin är helt enkelt fenomenalt till mat, rätt mat och kan faktiskt följa en hel måltid med flera rätter. Mousserande vin kommer ju som allt från torrt till sött, så det är bara att välja tillfälle.
Fisk, skaldjur, eleganta snittar, men även kalv, soppor, fågel är alla väl fungerande, men matcha rätt, tänk på syran i vinet som måste matcha det friska i maten liksom sötman i vinet måste möta sötman i maten.

Haute Couture Blanc
Haute Couture Blanc
Doft: Diskret doft med toner av torkade aprikoser, päron och äpplen.

Smak: Torrt mousserande vin med rik mousse och hög syra. Mycket fruktiga toner av päron, aprikos, mandel, röda äpplen. Fruktig eftersmak med viss längd.

750 ml - 11% - Sockerhalt 18 g/l
49 kr

Martini Prosecco
Martini Prosecco
Doft: Ungdomlig frisk doft av gröna äpplen, päron och örter.

Smak: Fruktig och balanserad med mjuk mousse. Friska toner av päron, vingummin och gröna äpplen.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
99 kr

Palmer & Co Vintage Brut
2015
Palmer & Co Vintage Brut
Doft: Liten utvecklad karaktär mot gula äpplen, frisk, nötter, mineralpräglad, vaniljton i klassiskt elegant stil med bra frukttoner.

Smak: Balanserad med fint utvecklad karaktär, nötter, mogen ton, smör med avsevärd frisk prägel, lång eftersmak i närmast kryddig, komplex stil.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
409 kr


Vinguiden - Så mycket mer

Du kanske även vill läsa dessa

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Glöggen där du slipper sötchocken

Glöggen där du slipper sötchocken

Glögg och bubbel på samma gång verkar vara vinterns melodi. Efter Blossas mousserande kommer nu Glöet Sparkling tillbaka. Med Glöet ska du kunna dricka mer än en liten kopp utan att få sötchock. Glö..

Läs mer
Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class me..

Läs mer
Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer