HEM

Aktuellt

Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Bubbelvin är fest, glädje, gärna nyårsnatt. Men det är så mycket mer, nämligen ett fantastiskt vin till mat. Att kombinera mat och mousserande vin på ett optimalt sätt ger riktigt stora upplevelser. Det är nu inte ett vin som endast passar att skåla i eller till förrätten. Våga sätta bubbel till hela middagen. Utmaningen är större, men resultatet kan bli så enormt mycket bättre. Samtidigt måste man ha klart för sig att allt bubbel inte är champagne. Det finns en rad intressanta bubbelviner som förtjänar större uppmärksamhet

Mousserande vin är ett samlingsnamn för allt vin med bubblor i.Ordet mousserande kommer från franskans mosseaux som betyder gnistrande, pärlande i den betydelsen att vinet är spritsigt. Det är alltså inga tillfälligheter att vi talar om mousserande viner som begrepp. På svenska skulle detta bli kolsyrat vin, en term som väcker andra associationer än fest och glamour, möjligen.

Samtliga vinländer tillverkar mousserande viner, med blandat resultat. Förutsättningarna är olika, druvorna skiljer sig åt och traditionerna är långt ifrån detsamma. Visst är Frankrikes Champagne i en klass för sig, men många andra områden i världen producerar idag högkvalitativt bubbelvin. Det är dock bara Champagne som får skriva ut namnet champagne på etiketten på sina flaskor, då distriktet är områdesskyddat.

Druvor för tillverkning av mousserande viner

Mousserande vin kan i stort sett tillverkas av vilka druvor som helst, både blå och gröna. Stora delar av vinvärlden använder sig mer och mer av den blå druvan Pinot Noir för att tillverka sitt vita, bubblande vin. Även Chardonnay förekommer flitigt runt om i världen i bubbelviner. Vi ser samtidigt att Champagne har satt agendan. Många områden runt om i världen odlar de tre druvorna som odlas i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Den sistnämnda hittar vi undantagsvis, de två första överallt. Den enkla anledningen är att de fungerar väldigt väl för produktion av mousserande vin.

Mat som passar mousserande viner

Många har fått för sig att mousserande vin kan endast konsumeras före maten eller som skål vid tolvslaget den 31 december. Ack så fel. Bubbelvin är helt enkelt fenomenalt till mat, rätt mat och kan faktiskt följa en hel måltid med flera rätter. Mousserande vin kommer ju som allt från torrt till sött, så det är bara att välja tillfälle.
Fisk, skaldjur, eleganta snittar, men även kalv, soppor, fågel är alla väl fungerande, men matcha rätt, tänk på syran i vinet som måste matcha det friska i maten liksom sötman i vinet måste möta sötman i maten.

Haute Couture Blanc
Haute Couture Blanc
Doft: Diskret doft med toner av torkade aprikoser, päron och äpplen.

Smak: Torrt mousserande vin med rik mousse och hög syra. Mycket fruktiga toner av päron, aprikos, mandel, röda äpplen. Fruktig eftersmak med viss längd.

750 ml - 11% - Sockerhalt 18 g/l
49 kr

Martini Prosecco
Martini Prosecco
Doft: Ungdomlig frisk doft av gröna äpplen, päron och örter.

Smak: Fruktig och balanserad med mjuk mousse. Friska toner av päron, vingummin och gröna äpplen.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
115 kr

Palmer & Co Vintage Brut
2016
Palmer & Co Vintage Brut
Doft: Liten utvecklad karaktär mot gula äpplen, frisk, nötter, mineralpräglad, vaniljton i klassiskt elegant stil med bra frukttoner.

Smak: Balanserad med fint utvecklad karaktär, nötter, mogen ton, smör med avsevärd frisk prägel, lång eftersmak i närmast kryddig, komplex stil.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
479 kr


Vinguiden - Så mycket mer

Du kanske även vill läsa dessa

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Mousserande gott – i fyra olika stilar

Mousserande gott – i fyra olika stilar

Låt sommaren bubbla lite extra – och låt oss hjälpa dig hitta annat än champagne som omväxling. Här är snabbguiden till några mousserande viner i olika stilar, prisklasser och från olika urspr..

Läs mer
Glöggen där du slipper sötchocken

Glöggen där du slipper sötchocken

Glögg och bubbel på samma gång verkar vara vinterns melodi. Efter Blossas mousserande kommer nu Glöet Sparkling tillbaka. Med Glöet ska du kunna dricka mer än en liten kopp utan att få sötchock. Glö..

Läs mer
Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Hon älskar bubbel – och sitt rosa hus i Spanien. Så vad är mer passande för folkkära artisten Pernilla Wahlgren än en rosa cava? – I mitt hus i Spanien är ett glas cava en klassiker. Det är fa..

Läs mer