HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, påvar och Les Dauhins

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta var en utmärkt plats att odla vin på.

I Les Dauphins hemtrakter, i södra Rhône, är klimatet lite mer influerat av medelhavet, även om den svala Mistralvinden gör sig påmind här. Den södra delen får även mindre regn och fler soltimmar och det är precis det som gör att druvorna Grenache, Syra och Mouvedre trivs så bra här. Det torra klimatet och den karga jorden tvingar rankans rötter längre ner i marken där mineralerna finns och om rankarna får kämpa lite för sin överlevnad producerar den mindre antal druvor per ranka, men kvaliteten är desto ljuvligare.

Kända vindistrikt från södra delen är bland annat Châteanuf-du-Pape, som har en speciell historia. Ska man översätta Châteanuf-du-Pape betyder det ”Påvens nya slott” för det var nämligen så att fransmännen ville minsann ha en egen påve istället för den som redan fanns i Vatikanen och den franska påvens slott byggdes storslaget i Avignon.

Och något den fransk påven prioriterade var det att han ville han ha egen nattvardsvin, så det planterades vinrankor å det snaraste. Så en kort tid i vår historia har vi faktiskt haft två regerande påvar.

Vinet har en mörk blåröd färg och har toner av vildhallon, svartpeppar, violer, franska örter, björnbär och sandelträ.
Rhône och mörkt protein är riktiga bra partners så servera till fördel till en lyxig kolgrillad bistroburgare med fluffigt briochebröd och rosmarinsrostad färskpotatis med vitlöksdipp.
750 ml - 14% -
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa