HEM

Aktuellt

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, påvar och Les Dauhins

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta var en utmärkt plats att odla vin på.

I Les Dauphins hemtrakter, i södra Rhône, är klimatet lite mer influerat av medelhavet, även om den svala Mistralvinden gör sig påmind här. Den södra delen får även mindre regn och fler soltimmar och det är precis det som gör att druvorna Grenache, Syra och Mouvedre trivs så bra här. Det torra klimatet och den karga jorden tvingar rankans rötter längre ner i marken där mineralerna finns och om rankarna får kämpa lite för sin överlevnad producerar den mindre antal druvor per ranka, men kvaliteten är desto ljuvligare.

Kända vindistrikt från södra delen är bland annat Châteanuf-du-Pape, som har en speciell historia. Ska man översätta Châteanuf-du-Pape betyder det ”Påvens nya slott” för det var nämligen så att fransmännen ville minsann ha en egen påve istället för den som redan fanns i Vatikanen och den franska påvens slott byggdes storslaget i Avignon.

Och något den fransk påven prioriterade var det att han ville han ha egen nattvardsvin, så det planterades vinrankor å det snaraste. Så en kort tid i vår historia har vi faktiskt haft två regerande påvar.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
2021
Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
Vinet har en mörk blåröd färg och har toner av vildhallon, svartpeppar, violer, franska örter, björnbär och sandelträ.
Rhône och mörkt protein är riktiga bra partners så servera till fördel till en lyxig kolgrillad bistroburgare med fluffigt briochebröd och rosmarinsrostad färskpotatis med vitlöksdipp.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
101 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Légende de Bonpas  – en hyllning till långa hi..

Légende de Bonpas  – en hyllning till långa hi..

Snacka om lång och imponerande vinhistoria i den legendariska franska egendomen Bonpas. Här började man producera vin redan 1318. Nu – 700 år senare – kommer ett vin som passande nog het..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer
Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer