HEM

Aktuellt

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, påvar och Les Dauhins

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta var en utmärkt plats att odla vin på.

I Les Dauphins hemtrakter, i södra Rhône, är klimatet lite mer influerat av medelhavet, även om den svala Mistralvinden gör sig påmind här. Den södra delen får även mindre regn och fler soltimmar och det är precis det som gör att druvorna Grenache, Syra och Mouvedre trivs så bra här. Det torra klimatet och den karga jorden tvingar rankans rötter längre ner i marken där mineralerna finns och om rankarna får kämpa lite för sin överlevnad producerar den mindre antal druvor per ranka, men kvaliteten är desto ljuvligare.

Kända vindistrikt från södra delen är bland annat Châteanuf-du-Pape, som har en speciell historia. Ska man översätta Châteanuf-du-Pape betyder det ”Påvens nya slott” för det var nämligen så att fransmännen ville minsann ha en egen påve istället för den som redan fanns i Vatikanen och den franska påvens slott byggdes storslaget i Avignon.

Och något den fransk påven prioriterade var det att han ville han ha egen nattvardsvin, så det planterades vinrankor å det snaraste. Så en kort tid i vår historia har vi faktiskt haft två regerande påvar.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
2022
Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
Vinet har en mörk blåröd färg och har toner av vildhallon, svartpeppar, violer, franska örter, björnbär och sandelträ.
Rhône och mörkt protein är riktiga bra partners så servera till fördel till en lyxig kolgrillad bistroburgare med fluffigt briochebröd och rosmarinsrostad färskpotatis med vitlöksdipp.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier Ian..

Nu släpper Björn Frantzén och Master Sommelier Ian Cauble sin gemensamma vinsatsning: Frantzén & Cauble. Special Blend Frantzén & Cauble är en Côtes-du-Rhône som till 90 procent ..

Läs mer
Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år. I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan på..

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Ett av Rhônes minsta områden är också ett av det största. Sett till vinerna står det lilla området på 145 hektar bakom några av regionens mest smakintensiva viner. Tacka granitjorden för det! Cornas..

Läs mer
Crémant – vad är det egentligen?

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne… Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer