HEM

Aktuellt

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, påvar och Les Dauhins

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta var en utmärkt plats att odla vin på.

I Les Dauphins hemtrakter, i södra Rhône, är klimatet lite mer influerat av medelhavet, även om den svala Mistralvinden gör sig påmind här. Den södra delen får även mindre regn och fler soltimmar och det är precis det som gör att druvorna Grenache, Syra och Mouvedre trivs så bra här. Det torra klimatet och den karga jorden tvingar rankans rötter längre ner i marken där mineralerna finns och om rankarna får kämpa lite för sin överlevnad producerar den mindre antal druvor per ranka, men kvaliteten är desto ljuvligare.

Kända vindistrikt från södra delen är bland annat Châteanuf-du-Pape, som har en speciell historia. Ska man översätta Châteanuf-du-Pape betyder det ”Påvens nya slott” för det var nämligen så att fransmännen ville minsann ha en egen påve istället för den som redan fanns i Vatikanen och den franska påvens slott byggdes storslaget i Avignon.

Och något den fransk påven prioriterade var det att han ville han ha egen nattvardsvin, så det planterades vinrankor å det snaraste. Så en kort tid i vår historia har vi faktiskt haft två regerande påvar.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
2021
Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
Vinet har en mörk blåröd färg och har toner av vildhallon, svartpeppar, violer, franska örter, björnbär och sandelträ.
Rhône och mörkt protein är riktiga bra partners så servera till fördel till en lyxig kolgrillad bistroburgare med fluffigt briochebröd och rosmarinsrostad färskpotatis med vitlöksdipp.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer
Crémant – vad är det egentligen?

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne… Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med..

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Magnifika vingården blir din till vrakpris

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gäst..

Läs mer