HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, påvar och Les Dauhins

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta var en utmärkt plats att odla vin på.

I Les Dauphins hemtrakter, i södra Rhône, är klimatet lite mer influerat av medelhavet, även om den svala Mistralvinden gör sig påmind här. Den södra delen får även mindre regn och fler soltimmar och det är precis det som gör att druvorna Grenache, Syra och Mouvedre trivs så bra här. Det torra klimatet och den karga jorden tvingar rankans rötter längre ner i marken där mineralerna finns och om rankarna får kämpa lite för sin överlevnad producerar den mindre antal druvor per ranka, men kvaliteten är desto ljuvligare.

Kända vindistrikt från södra delen är bland annat Châteanuf-du-Pape, som har en speciell historia. Ska man översätta Châteanuf-du-Pape betyder det ”Påvens nya slott” för det var nämligen så att fransmännen ville minsann ha en egen påve istället för den som redan fanns i Vatikanen och den franska påvens slott byggdes storslaget i Avignon.

Och något den fransk påven prioriterade var det att han ville han ha egen nattvardsvin, så det planterades vinrankor å det snaraste. Så en kort tid i vår historia har vi faktiskt haft två regerande påvar.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
2020
Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge
Vinet har en mörk blåröd färg och har toner av vildhallon, svartpeppar, violer, franska örter, björnbär och sandelträ.
Rhône och mörkt protein är riktiga bra partners så servera till fördel till en lyxig kolgrillad bistroburgare med fluffigt briochebröd och rosmarinsrostad färskpotatis med vitlöksdipp.
750 ml - 14% -
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna. ”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som int..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Druvplockning i södra Frankrike

Druvplockning i södra Frankrike

Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vindistrikt. Länge gjordes här framför allt billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men de senaste 30 åren har produktionen förändrats och nu finns..

Läs mer