HEM

Aktuellt

Elegant från Rhône när stjärnkock möter mästersommelier

– Jag älskar vin men har huvudet fullt av mat. Så jag ser till att ha de bästa sommeliererna runt mig hela tiden, säger stjärnkocken Björn Frantzén som nu släpper vin tillsammans med mästersommelieren Ian Cauble.

Rött från Rhône

Rött från Rhône, i en ovanligt elegant och silkig stil, det är första vinet ut från Frantzén & Cauble. Lanseringen sker på tresjärniga restaurang Frantzén i Stockholm men det är på Björn Frantzéns andra krogar man kommer att kunna dricka vinet. Bland annat på Astoria som blivit något av stockholmarnas vardagsrum på sistone. Dessutom ligger vinet redan i Systembolagets beställningssortiment och där kommer det garanterat uppskattas.

– Vin ska inte vara för avancerat. Jag gillar gott rött vin, helt enkelt, skrattar Björn Frantzén.

Samarbete med Master Sommelier

Han berättar att han blev tillfrågad att göra ett eget vin redan för tio år sedan, men aldrig velat göra ”ännu ett kändisvin”. När däremot förslaget om ett samarbete med Ian Cauble, som innehar den eftertraktade titeln Master Sommelier, dök upp kändes det rätt.

– Vi träffades för drygt ett år sedan. Jag åt här och det var ett av mina största måltidsminnen någonsin, avslöjar Ian som är god vän med svenske tidigare ishockeyproffset Douglas Murray.

Murray sammanförde mästersommelieren och stjärnkocken och därefter startade arbetet att leta efter ”rätt” vin. 

– Målet var att hitta något som både var elegant och komplext, till ett attraktivt pris. Tack vare vinmakaren Luc Baudets kontakter gjorde vi det, säger Ian Cauble.

Var Rhône spikat från början?

– Nej, vi startade med hundra viner från en massa olika länder. Björn och hans sommelierer på Frantzén testade och valde bort.

– Och Ian föreslog Rhône eftersom den regionen är svårslagen när det handlar om bra kvalitet till bra pris, tillägger Björn.

Vilket de alltså hittade i södra delen av vinområdet, på flodens högra sida. Vinmakaren Luc Baudet berättar:

– Här växer riktigt gamla grenache-stockar blandat med lite cinsault och syrah i den typiska kullerstensjord som grannen Châteauneuf-du-Pape också är känd för. Klimatet är dock lite svalare än där, och kombinationen av allt detta ger ett elegant, samtidigt generöst vin.

– Grenache är som en smakmässig kusin till pinot noir. Jag älskar den, säger Ian Cauble och tar en rejäl klunk.

Och det här är bara början. Framöver kan det dyka upp såväl vitt vin som champagne i portföljen.

– Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône är den första lanseringen. Den markerar även starten på Björn Frantzén Global Wine Team där jag och Ian, tillsammans med våra partners, har som ambition att skapa ett internationellt vinhus. Förutom att jag är otroligt nöjd med slutresultatet så ska det bli roligt att bjuda mina gäster och vänner på det här vinet, säger Björn Frantzén.  

Anders Melldén testar Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône

– Klarrött och inbjudande med doft av nypon, hallon och körsbär där en lite örtig ton smyger sig in efterhand. Smaken är elegant och värmande med finstämd frukt och ett uns stramhet från tannin och syra. Det här är en côtes-du-rhône i min smak, i en lite ”pinot-aktig” stil tack vare dominansen av grenache. Servera den gärna svalt i stora kupor. Jag måste säga att jag är imponerad – detta är inte något dussinvin. Nu är det bara att hoppas på att varje årgång kan leva upp till samma standard.

Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône

Ansvarig vinmakare: Luc Baudet.
Druvsorter: Cirka 90 % grenache, 10 % cinsault och syrah.
Tillverkning: Jäst och lagrat cirka 15 månader i cementtankar.

Frantzén & Cauble
2022
Frantzén & Cauble
Frantzén & Cauble består till 90 procent av Grenache-druvor, vilket ger en rik men elegant smak av hallon, körsbär och vilda örter. De resterande 10 procenten består av Cinsault- och Syrah-druvor. Dessa druvor tillför en ton av mörka frukter och vilda blommor till smakprofilen.
750 ml - 15% -
179 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Rhône – mångfald med hög kvalitet

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lir..

Läs mer
Gigondas – terroir hellre än marknad

Gigondas – terroir hellre än marknad

Vinguiden besöker Gigondas i södra Rhône och upptäcker stora viner från ett vindistrikt som borde vara vida mer känt. För så bra är vinerna, så väl förvaltar man råvaran, att appellationen borde näm..

Läs mer
Norra Rhône – lika enkelt som komplext

Norra Rhône – lika enkelt som komplext

Ett av världens bästa vinområden och egentligen ett av de lättaste att förstå. Få druvor, små vindistrikt med tydligt fokus och stora viner, rött som vitt. Vinguiden tar sig norrut längs med floden ..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer
Condrieu

Condrieu

Vita viner från Condrieu stavas Viognier. Denna kombination, säregen druva möter unikt vindistrikt, ger också något av det mest intressanta vita vin som finns. Men är det ett vin att lagra? För att ..

Läs mer