HEM

Nyheter på Systembolaget

8 april är det dags för nytt släpp i småpartisortimentet hos Systembolaget. Det finns all anledning att planera sina inköp då det erbjuds en hel del spännande viner sett till årgångar, stilar och producenter. Denna gång är det värt att lägga till någon hundralapp för att säkerställa fina vinupplevelser.

Guitian Godello Sobre Lias

Guitian Godello Sobre Lias 2014

Favoritdruvan hos mig just nu – Godello. Fruktig och frisk och ger viner med hög syra och medelfyllig upplevelse. Jag har smakat årgångar 2010 och 2011 tidigare, både med mer eller mindre tydlig fatkaraktär och kan verkligen rekommendera producenten La Tapada från DO Valdeorras.
Denna Guitan Godello Sobre Lias 2014 bjuder också frukt, fat och elegans på näsan tillsammans med de lite karakteristiska bivaxtonerna och en läcker mineralkänsla. Smakmässigt mycket frisk och fruktig. Citrustonerna går mot apelsin och lägg till lite stenfrukt som nektarin och gula plommon så får du en fin träffbild i munhålan. Gott till sommarens grillade fiskrätter och aperitifen i kvällssolen.
Art.nr: 90041 - Pris: 169 kr

Chablis Grand Cru Bougros Domaine Thierry Mothe

Chablis Grand Cru Bougros Domaine Thierry Mothe 2013

Säger som jag alltid sagt: en Chablis är oftast ett säkert kort då det kommer till Grand Cru-status. Thierry Mothe är inte bara chef i familjeföretaget utan även förste vinmakare och visar år efter år sin fingertoppskänsla då det kommer till vinerna. Stilen känns igen på sin strikta, torra och väldigt mineraldrivna karaktär.
Denna Grand Cru 2013 har till skillnad från de övriga i Thierry´s Chablis-serie fått ligga på ekfat för att särskiljas från den annars explicita ståltanksjäsningen. Jag ska erkänna att jag inte smakat av denna, men då jag njutit av Thierry Mothe´s tidigare årgångar och framförallt hans ”vanliga” Chablis så står den här högt på min inköpslista den 8 april.
Art.nr: 96068 - Pris: 469 kr

Errazuriz The Blend Collection Red

Errazuriz The Blend Collection Red 2012

Jag gillar verkligen Errázuriz och deras profilering kring miljöarbete och hållbarhetsfrågor. De var ett av de första vinerierna som fick officiellt hållbarhetscertifikat från Vinos de Chile. Således bra kvalitet på de viner vi lärt känna sedan en tid tillbaka. Deras The Blend Collection är ett så kallat specialprojekt där man experimenterar med olika medelhavsdruvor i syfte att optimera smakbilden. Blenderna varierar från år till år och här används grenache, mourvèdre, syrah och carignan i druvuppställningen 50-25-15-10, dessutom används enbart vildjäst vid framställningen.
Denna årgång 2012 har fått finfina omdömen och höga poäng av alla poängorakel – vilket brukar vara en bra vägvisare till att detta ÄR mycket bra. Förhandsrapporterna skvallrar om stor aromatisk doft av körsbär, jordgubb och lagerblad. Smaknycklar där körsbären återkommer tillsammans med fat och med en lätt kryddig eftersmak. 360 flaskor finns att tillgå i detta släpp – jag ska lägga vantarna på minst 3-4 stycken.
Art.nr: 91202 - Pris: 219 kr

Château Tour de Pez

Château Tour de Pez 2008

Trevlig Bordeaux från Haut-Médoc, St Estèphe till en peng som känns bra. Årgång 2008 är enligt många en bra årgång för både nutidskonsumtion och för lagring en tid. Château Tour de Pez trollar med druvblenden merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot med tonvikt på de två kungarna merlot och cab s.
Nyanserad i doften, rostade fat, en touch av korinter, tobak och läder. Smakmässigt så lägger vi även till plommon, svarta vinbär, ceder och mörkare choklad. Gott till lamm och nöt som sig bör, och finns det kvar av höstens viltfångster så passar vinet utmärkt även till det. Drick nu om du vill – men lägg gärna undan ett par flaskor och se vad som händer med ”anden i flaskan”…
Art.nr: 99219 - Pris: 249 kr

Klicka här för att se övriga produkter i sortimentsläppet »

Klicka för att dela på facebook