HEM

Aktuellt

Ny forskning: Därför är vin och ost bra för hjärtat

Njut av vin, ost och kaffe – och få ett friskare hjärta.
En ny italiensk forskningsstudie visar att måttlig konsumtion av njutningsmedlen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
– Ett glas gott vin är det naturliga komplementet till en måltid som kopplar ihop gastronomisk njutning och hälsa, säger professor Gabriele Riccardi vid universitetet i Neapel. 

Om en mindre mängd vin är bra eller dåligt för hälsan är omtvistat bland forskarna. Det finns en hel del studier som visar att ett glas vin då och då kan vara bra för hälsan. Andra studier och forskare har ifrågasatt rönen och hävdat att total avhållsamhet är bäst för hälsan. 

Nu kommer en ny vetenskaplig genomgång av ett forskarteam vid universitetet i Neapel. De gått igenom alla tidigare studier om hur låg till måttlig konsumtion av vin, ost och kaffe påverkar förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. 

Studien har letts av Dr. Gabriele Riccardi, professor i endokrinologi och metabola sjukdomar vid universitetet i Neapel, och har nyligen publicerats i tidskriften Cardiovascular Health i European Society of Cardiology.

Forskarna har gått igenom både risker och fördelar med att konsumera olika mängder av kött, ägg, fisk, nötter, baljväxter, spannmål, choklad, vin, ost och kaffe. Det som verkligen sticker ut är resultatet av måttlig konsumtion av ost, vin och kaffe. 

Bland de som äter 50 gram ost per dag minskade risken för hjärtsjukdom med 12 procent. Ännu bättre blir det om du dricker tre koppar kaffe per dag. Då sänker du riskera för att dö i hjärtsjukdom med 10 till 16 procent. Den som dricker mer än fem koppar per dag riskerar dock att upphäva den positiva effekten. 

Även måttlig vinkonsumtion är fördelaktigt, enligt professor Riccardi och forskarteamets granskning. Två glas vin per dag för män och ett glas för kvinnor kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 32 procent, jämfört med de som inte dricker alkohol alls. Men – dricker du mer ökar du i stället risken. Även öl visade sig ha en gynnsam effekt. En burk öl per dag gav 20 procent lägre risk. 

Forskarnas teori är att alkoholen har en kärlvidgande effekt och gör att mer blod når ut till de perifera vävnaderna i kroppen. 

– Som en konsekvens av det ökade blodflödet når en större mängd insulin muskelcellerna, vilket ökar glukosutnyttjandet och minskar koncentrationen i blodet, säger Riccardi till Wine Spectator

Det mest fördelaktiga enligt forskarna är måttlig konsumtion av fylligt rött vin, eftersom de har högst halt av ämnet polyfenol som har antiinflammatoriska effekter. Lägger du dessutom till andra polyfenolrika livsmedel kan du få än större hälsoeffekter. Hit hör choklad, kaffe, te eller tomater. 

Det konsekventa sambandet mellan måttlig alkoholkonsumtion och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom som återkommer i flera studier och länder förvånade forskarna . 

– Många århundraden av mänsklig erfarenhet har lärt oss att livslängd och livskvalitet kan förbättras avsevärt av vad vi äter och vad vi dricker, säger Riccardi. 


Monica Åhlund