HEM

Merlot är stjärnan i öster

Cabernet Sauvignon är världens kanske bästa rödvinsdruva. Men sedan då? Jo, frågar man vinproducenterna i Bordeaux, öster om inloppet till världens mest kända vindistrikt, är Merlot det självklara svaret. Vi på Vinguiden vet varför.

All stora viner är blandviner. Så sa vi gärna i Gamla världen och pekade på vinerna från Chianti, Veneto, Bordeaux och Rioja. Och så förklarade vi att det finns några undantag som Bourgogne, Barolo, Ribera del Duero och Brunello di Montalcino.

Ok då, nästan alla. Men att ha fler druvor i ett vin har sin förklaring.

Dels odlar man gärna fler druvor då alla druvor har olika växtcykel. Man säkerställer helt enkelt en kontinuerlig produktion. Kommer frosten tidigt ett år, ja då försvinner ju de druvor man måste skörda sent för att de ska ha hunnit mogna tillräckligt. Common vinodlings-sense.

Dels har många producenter under historiens lopp inte alltid varit på det klara med vilka druvor de har. Det har de idag samtidigt som de vet värdet av att kunna komplementera sitt vin med druvor som ger vinet en extra skjuts åt endera håll.

Merlot är en druva som nästan alltid betraktats som en av världens bästa… komplementdruvor. Den har ridit lite på Cabernet Sauvignonvågen och för 20 år sedan sa man gärna i vinvärlden att Merlot har ungefär samma karaktär som Cabernet Sauvignon, men i mindre utsträckning. Hur schysst är det? Detaljgranskar vi de stora vinerna från Bordeaux, är de nästan alltid Cabernet Sauvignondominerade. Lillebror, liksom.

Är det något vinområde som däremot bevisar raka motsatsen är det just östra Bordeaux. Nu som historiskt. Vindistrikt som Saint-Émilion och Pomerol skapar ju några av världens bästa viner och dessa viner är alltid på Merlot. Som man sedan blandar med lite Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.

Storheter som Château Le Pin och Château Petrus, båda från Pomerol, är på 100 procent Merlot. Som exempel. Nu vet att jag många protesterar och säger Cabernet Franc då? Jo, Château Cheval är ju på 100 procent av den druvan och Château Ausone är på lika delar Cabernet Franc och Merlot, två av världen bästa viner, men sedan är det Merlot som gäller. Merlot som i östra Bordeaux.

Vinguiden har provat viner på Merlot, där den dominerar eller kompletterar, under hösten och tipsar om några av de mest spännande.

Bästa viner från östra Bordeaux

Les Hauts de Granget

Les Hauts de Granget 2015

Sötfruktig, blåbär, lingon, fat, liten mognad, skog, mörka bär.

Kvistig, fin frukt, sötaktig med inslag av mogna blåbär, svarta vinbär, röda vinbär med sträv karaktär i avslut och en lätt rökig ton.

Härligt fyndvin som också finns på magnum.

Art.nr: 3814 - Pris: 179 kr

Château Petit Figeac

Château Petit Figeac 2012

Bärig ton, svarta vinbär, fruktig med inslag av fat, kryddig med litet inslag av gräs.

Mjuk, bärig, frisk med fin balans, viss strävhet som kommer efterhand, kryddig, pepprig, fat, lite gräsig med inslag av mörk choklad, mineral, körsbär, lång eftersmak.

Stort, mjukt, intensivt och elegant, precis som det ska vara.

Art.nr: 95512 - Pris: 398.00 kr

Château Capet-Guillier

Château Capet-Guillier 2014

Aromatisk, blåbär, körsbär i mer komplex, doftintensiv stil, kryddig med fat, gräs och sötfruktig ton.

Viss utvecklad karaktär, fat, frukt- och vaniljsötma, jordiga inslag, blåbär, lingon, kryddiga toner, mineral karaktär och en lång eftersmak i sammansatt, balanserad stil.

Riktigt bra vin från en årgång som är märkligt underskattad i östra delen.

Art.nr: 76641 - Pris: 405 kr

Château Puybarbe

Château Puybarbe 2016

Rödfruktig, viss balans, inslag av lingon, jäst, fat, mörka körsbär.

Mjuk, fin syrlig ton, inslag av lingon, blåbär, torr med viss strävhet i len stil, ton av kaffe i eftersmaken.

Husbordeaux med klassiska inslag.

Art.nr: 70260 - Pris: 118 kr

Château des Annereaux Lalande de Pomerol

Château des Annereaux Lalande de Pomerol 2014

Aromatisk, fruktig, röda bär, fat, liten mognadston, koncentrerad, liten vaniljsöt karaktär.

Bra balans med fin mognadston, fat, vanilj, liten kryddig karaktär, viss strävhet med mjuka, fruktiga tanniner, inslag av kaffe, choklad, salmiak i väl avvägd stil.

Perfekt balans efter någon timmes luftning, mycket elegant och mjukt.

Art.nr: 74200 - Pris: 218 kr

Château Plince

Château Plince 2015

Bra balanserad doft, inslag av vinbär, blåbär, kakao, fat, ceder, vanilj.

I smak tydlig ursprungston med ceder, fat, svarta vinbär, vanilj, fruktig ton, kakao, mocka, kryddig stil med fin längd, relativt lång eftersmak.

Fin balans med mycket ursprung från en svår årgång.

Art.nr: 2402 - Pris: 357 kr

Jean-Pierre Moueix Saint-Emilion

Jean-Pierre Moueix Saint-Emilion 2015

Fatig, ek, fruktbetonad med inslag av svarta vinbär, körsbär, mogna lingon, örter, kakao.

Ursprungspräglad smak med inslag av fat, cederträ, blyerts, svarta vinbär, körsbär, kakao, kaffe i bra balans.

Områdestypiskt i ungdomlig dock drickvänlig stil.

Art.nr: 5327 - Pris: 199.00 kr