HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre goda nykomlingar som du nu kan hitta på Systembolaget.
Och glöm inte att tävla om ditt egna bryggerikit nedan!

Tidigare har man trott att människan började brygga öl för 7000 år sedan, men 2019 hittade arkeologer i Israel fynd som tyder på att ölbryggarkonsten faktiskt är närmare 13.000 år gammal. Trots det startades inte Ölets dag förrän 2012 av Sveriges Bryggerier – men bättre sent än aldrig, eller hur?

Vi svenskar älskar öl och kan du tänka dig att lilla landet lagom faktiskt är ett av de länder med flest antal bryggerier per capita i världen. Idag finns det över 450 bryggerier i Sverige som producerar allt från IPA och lager, till syrlig öl smaksatt med bär.

Ölets dag infaller alltid den tredje onsdagen i juli och då välkomnar många bryggerier besökare som vill lära sig mer om hur öl framställs, provsmaka olika ölsorter och kanske ta med sig en eller två lokalproducerade öl hem till middagen.

Här är Systemets nykomlingar värda att testa dagen till ära:

Eriksberg Mäster
Eriksberg Mäster
Denna hållbara och ekologiska lager är producerad i Sverige, men i klassisk tysk stil. Ölen har en maltig smak med inslag av citrus, ljust bröd och örter, och passar alldeles utmärkt som sällskapsdryck eller till en vegetarisk måltid.
330 ml - 5% -
13.50 kr

Third Barrel The Grateful Red
Third Barrel The Grateful Red
Från Irland kommer en nyanserad ale med maltig smak och inslag av kryddor, knäck, dadlar, nötter, kavring och apelsinmarmelad. Servera gärna till fläsk- eller lammkött för en ultimat smakupplevelse.
330 ml - 5.9% -
26.90 kr

Einbecker Ur-Bock Hell
Einbecker Ur-Bock Hell
Denna tyska öl har inslag av peppar, apelsin, knäckebröd och aprikos. Perfekt att servera till fläsk- eller lammkött, eller att helt enkelt avnjuta som sällskapsöl i goda vänners sällskap.
330 ml - 6.5% -
21.90 kr

Eller varför inte testa att brygga ditt egna öl! Tävla om ett valfritt 4-liters ölbryggningskit från Det Lilla Köksbryggeriet (värde: 1.048 kr) – klicka här för att tävla.

Tävlingen avslutas den 22/7.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl. Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker. Coronapandemin har stoppat många fester ..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Nu har du återigen chans att få vara en del av världens kanske största folkfest som även ligger bakom det fenomen vi idag kallar festival. Kan du inte fira på plats i Tyskland kan du alltid fira hem..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till. Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer