HEM

Aktuellt

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre goda nykomlingar som du nu kan hitta på Systembolaget.
Och glöm inte att tävla om ditt egna bryggerikit nedan!

Tidigare har man trott att människan började brygga öl för 7000 år sedan, men 2019 hittade arkeologer i Israel fynd som tyder på att ölbryggarkonsten faktiskt är närmare 13.000 år gammal. Trots det startades inte Ölets dag förrän 2012 av Sveriges Bryggerier – men bättre sent än aldrig, eller hur?

Vi svenskar älskar öl och kan du tänka dig att lilla landet lagom faktiskt är ett av de länder med flest antal bryggerier per capita i världen. Idag finns det över 450 bryggerier i Sverige som producerar allt från IPA och lager, till syrlig öl smaksatt med bär.

Ölets dag infaller alltid den tredje onsdagen i juli och då välkomnar många bryggerier besökare som vill lära sig mer om hur öl framställs, provsmaka olika ölsorter och kanske ta med sig en eller två lokalproducerade öl hem till middagen.

Här är Systemets nykomlingar värda att testa dagen till ära:

Eriksberg Mäster
Eriksberg Mäster
Denna hållbara och ekologiska lager är producerad i Sverige, men i klassisk tysk stil. Ölen har en maltig smak med inslag av citrus, ljust bröd och örter, och passar alldeles utmärkt som sällskapsdryck eller till en vegetarisk måltid.
330 ml - 5% -
13.50 kr

Third Barrel The Grateful Red
Third Barrel The Grateful Red
Från Irland kommer en nyanserad ale med maltig smak och inslag av kryddor, knäck, dadlar, nötter, kavring och apelsinmarmelad. Servera gärna till fläsk- eller lammkött för en ultimat smakupplevelse.
330 ml - 5.9% -
26.90 kr

Einbecker Ur-Bock Hell
Einbecker Ur-Bock Hell
Denna tyska öl har inslag av peppar, apelsin, knäckebröd och aprikos. Perfekt att servera till fläsk- eller lammkött, eller att helt enkelt avnjuta som sällskapsöl i goda vänners sällskap.
330 ml - 6.5% -
22.30 kr

Eller varför inte testa att brygga ditt egna öl! Tävla om ett valfritt 4-liters ölbryggningskit från Det Lilla Köksbryggeriet (värde: 1.048 kr) – klicka här för att tävla.

Tävlingen avslutas den 22/7.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Vad passar bättre en kall och ruskig höstdag än en mörk och mustig stout? Det skulle väl kanske vara en brasa att lägga upp fötterna framför medan du njuter av din stout. Eftersom det hela tiden kom..

Läs mer
Rosa hallonöl lagom till sommaren

Rosa hallonöl lagom till sommaren

Nu kommer den knallrosa hallonölen Halo från Nya Carnegiebryggeriet. – Det är helt otroliga mängder hallon i ölet, säger Lise Ljungman, provningsansvarig på bryggeriet. I går släpptes surölen Halo m..

Läs mer
3 goda tips på ljus sommar-öl

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl. Lager är världens över..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer