HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre goda nykomlingar som du nu kan hitta på Systembolaget.
Och glöm inte att tävla om ditt egna bryggerikit nedan!

Tidigare har man trott att människan började brygga öl för 7000 år sedan, men 2019 hittade arkeologer i Israel fynd som tyder på att ölbryggarkonsten faktiskt är närmare 13.000 år gammal. Trots det startades inte Ölets dag förrän 2012 av Sveriges Bryggerier – men bättre sent än aldrig, eller hur?

Vi svenskar älskar öl och kan du tänka dig att lilla landet lagom faktiskt är ett av de länder med flest antal bryggerier per capita i världen. Idag finns det över 450 bryggerier i Sverige som producerar allt från IPA och lager, till syrlig öl smaksatt med bär.

Ölets dag infaller alltid den tredje onsdagen i juli och då välkomnar många bryggerier besökare som vill lära sig mer om hur öl framställs, provsmaka olika ölsorter och kanske ta med sig en eller två lokalproducerade öl hem till middagen.

Här är Systemets nykomlingar värda att testa dagen till ära:

Eriksberg Mäster
Eriksberg Mäster
Denna hållbara och ekologiska lager är producerad i Sverige, men i klassisk tysk stil. Ölen har en maltig smak med inslag av citrus, ljust bröd och örter, och passar alldeles utmärkt som sällskapsdryck eller till en vegetarisk måltid.
330 ml - 5% -
13.90 kr

Third Barrel The Grateful Red
Third Barrel The Grateful Red
Från Irland kommer en nyanserad ale med maltig smak och inslag av kryddor, knäck, dadlar, nötter, kavring och apelsinmarmelad. Servera gärna till fläsk- eller lammkött för en ultimat smakupplevelse.
330 ml - 5.9% -
25.90 kr

Einbecker Ur-Bock Hell
Einbecker Ur-Bock Hell
Denna tyska öl har inslag av peppar, apelsin, knäckebröd och aprikos. Perfekt att servera till fläsk- eller lammkött, eller att helt enkelt avnjuta som sällskapsöl i goda vänners sällskap.
330 ml - 6.5% -
19.90 kr

Eller varför inte testa att brygga ditt egna öl! Tävla om ett valfritt 4-liters ölbryggningskit från Det Lilla Köksbryggeriet (värde: 1.048 kr) – klicka här för att tävla.

Tävlingen avslutas den 22/7.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Hur värdefull är din favoritöl? Blaskigt – men värt 70 miljarder kronor. Budweiser är världens högst värderade ölmärke. Bland världens 10 mest värdefulla ölmärken finns flera som knappt säljs ..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några ..

Läs mer
Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer
254 förlorade körkort  på elsparkcykeln

254 förlorade körkort på elsparkcykeln

Oktoberfesten i München är över för den här gången. 6,3 miljoner gäster har festat i två veckor och tillsammans druckit 7,5 miljoner liter öl. Men festen kommer med en baksida: 254 besökare förlorad..

Läs mer