HEM

Aktuellt

Topplista: Bäst snaps till julbordet

För många är snaps en viktig del av julbordet och menar att det inte går att äta sin sill utan den. Att krydda sin egen snaps är i många hem en tradition med nästan heliga undertoner, medan andra föredrar att köpa en flaska färdigkryddat brännvin att fukta strupen med. Här har vi valt ut fem av Systembolagets julsnapsar som vi tycker gör sig extra bra till julbordet.

1. O.P. Andersons Julaquavit

OP är en välkänd klassiker för många svenskar och den återfinns på såväl jul som midsommar och påsk. Till skillnad från den vanliga aquaviten har deras julsnaps smak av kummin, pomerans, fänkål, kanel och stjärnanis samt en angenäm ton av cognac. Den matchar med andra ord bra till julens smaker och slinker lätt ner till en bit löksill.

O.P. Anderson Julaquavit
O.P. Anderson Julaquavit
Kryddig smak med inslag av fat, kummin, pomerans, fänkål, kanel och stjärnanis. Ton av cognac.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
231 kr

2. Haga Vinteraquavit

Klar som en iskall frostnatt fyller denna aquavit ditt glas på julbordet. Haga Vinteraquavit är smaksatt med dill, kummin och citrusskal som lämnar en frisk och fräsch smak i munnen. Den passar perfekt till en bit brännvinssill.

Haga Vinteraquavit
Haga Vinteraquavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin och citrusskal.
700 ml - 45% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
301 kr

3. Aalborg Juleakvavit

Från vårt danska grannland kommer denna juleakvavit vars flaska påminner om en viss välkänd glögg. Snapsen har en kryddig och frisk smak av dill, kummin, citrus och örter. Den passar därför mycket bra till en bit skärgårdssill.

Aalborg Juleakvavit
2023
Aalborg Juleakvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
700 ml - 47% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
312 kr

4. Gammel Opland Julakvavit

Från Norge kommer denna akvavit som lagrats i 8 år på fat innan den tappats på flaska. Det har gett snapsen en tydlig fatkaraktär som kompletterar smakerna av kummin, torkad frukt, pomerans och dill. Denna snaps paras gärna med en bit klassisk matjessill.

Gammel Opland Julakvavit
Gammel Opland Julakvavit
Kryddig smak med inslag av fat, kummin, torkad frukt, pomerans och dill.
350 ml - 41.5% -
151 kr

5. Herrgårds Julsnaps

Sist ut är Herrgårdssnapsen från våra grannar i öst. Denna finska julsnaps har smaksatts med apelsinskal, kummin, kardemumma och koriander och har dessutom en tydlig ton av whisky. Det gör att snapsen matchar fint till en bit senapssill.

Herrgårds Julsnaps
Herrgårds Julsnaps
Kryddig smak med inslag av apelsinskal, kummin, kardemumma och koriander. 
350 ml - 38% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
156 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Unika glöggen gjord på svensk björk

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren. Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Julens glöggnyheter från Blossa

Julens glöggnyheter från Blossa

Blossa Glögg kommer med massor av nyheter inför julen 2019. Hela sex nya glöggvarianter släpps nu. Vad sägs om Äppelglögg spetsad med Calvados – eller Glöggbubbel? Blossa glögg har på 150 år g..

Läs mer
Populäraste snapsen och nubbevisorna

Populäraste snapsen och nubbevisorna

Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej! Under midsommarveckan sexdubblas försäljningen av kryddat brännvin på Systembolaget. Här är de populäraste nubbarna – och snapsvisorna! Midsommarve..

Läs mer
Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer
Stora julbordsguiden 2023 – vin och öl för alla rätt..

Stora julbordsguiden 2023 – vin och öl för alla rätt..

Urvalet är stort när det är dags att ordna vin och öl som passar till julmat. Och som inte det var nog äts oftast julmat som en enda stor, härlig buffé där det liksom hör till att många smaker bland..

Läs mer