HEM

Aktuellt

Topplista: Bäst snaps till julbordet

För många är snaps en viktig del av julbordet och menar att det inte går att äta sin sill utan den. Att krydda sin egen snaps är i många hem en tradition med nästan heliga undertoner, medan andra föredrar att köpa en flaska färdigkryddat brännvin att fukta strupen med. Här har vi valt ut fem av Systembolagets julsnapsar som vi tycker gör sig extra bra till julbordet.

1. O.P. Andersons Julaquavit

OP är en välkänd klassiker för många svenskar och den återfinns på såväl jul som midsommar och påsk. Till skillnad från den vanliga aquaviten har deras julsnaps smak av kummin, pomerans, fänkål, kanel och stjärnanis samt en angenäm ton av cognac. Den matchar med andra ord bra till julens smaker och slinker lätt ner till en bit löksill.

O.P. Anderson Julaquavit
O.P. Anderson Julaquavit
Kryddig smak med inslag av fat, kummin, pomerans, fänkål, kanel och stjärnanis. Ton av cognac.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
221 kr

2. Haga Vinteraquavit

Klar som en iskall frostnatt fyller denna aquavit ditt glas på julbordet. Haga Vinteraquavit är smaksatt med dill, kummin och citrusskal som lämnar en frisk och fräsch smak i munnen. Den passar perfekt till en bit brännvinssill.

Haga Vinteraquavit
Haga Vinteraquavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin och citrusskal.
700 ml - 45% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
302 kr

3. Aalborg Juleakvavit

Från vårt danska grannland kommer denna juleakvavit vars flaska påminner om en viss välkänd glögg. Snapsen har en kryddig och frisk smak av dill, kummin, citrus och örter. Den passar därför mycket bra till en bit skärgårdssill.

Aalborg Juleakvavit
2022
Aalborg Juleakvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
700 ml - 47% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
302 kr

4. Gammel Opland Julakvavit

Från Norge kommer denna akvavit som lagrats i 8 år på fat innan den tappats på flaska. Det har gett snapsen en tydlig fatkaraktär som kompletterar smakerna av kummin, torkad frukt, pomerans och dill. Denna snaps paras gärna med en bit klassisk matjessill.

Gammel Opland Julakvavit
Gammel Opland Julakvavit
Kryddig smak med inslag av fat, kummin, torkad frukt, pomerans och dill.
350 ml - 41.5% -
151 kr

5. Herrgårds Julsnaps

Sist ut är Herrgårdssnapsen från våra grannar i öst. Denna finska julsnaps har smaksatts med apelsinskal, kummin, kardemumma och koriander och har dessutom en tydlig ton av whisky. Det gör att snapsen matchar fint till en bit senapssill.

Herrgårds Julsnaps
Herrgårds Julsnaps
Kryddig smak med inslag av apelsinskal, kummin, kardemumma och koriander. 
350 ml - 38% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
151 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Unika glöggen gjord på svensk björk

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren. Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Årets stora glöggnyhet är här: Blossa 21

Årets stora glöggnyhet är här: Blossa 21

Årets stora glöggnyhet är inspirerad av den spanska staden Valencia. Blossa 21 är en hyllning till solmogna apelsiner. Flaskan är härligt orange – smakmässigt gifter sig glöggkryddor med frisk och s..

Läs mer
Julen redan här – med glögg, öl och cider

Julen redan här – med glögg, öl och cider

Nu är det jul igen – redan i november! Julens läckerheter tar nu plats i hyllorna på Systembolaget. 85 olika sorters julöl, glögg och julsnaps intar nu hyllorna under ett par månader framåt. Svenska..

Läs mer
Årets snaps till julbordet

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från d..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer