HEM

Aktuellt

Fem veritabla toppviner från Beställningssortimentet

Systembolaget skryter gärna om sitt sortiment. Men i själva verket finns det tusentals viner i sortimentet som aldrig omnämns annat än i prislistan. På Vinguiden provar vi gärna vinerna och tipsar om fem riktigt bra diton denna vecka.

Det finns omkring 500 röda viner i Systembolagets fasta sortiment. Men mer än 5 000 i beställningssortimentet. När det kommer till vita viner är situationen liknande: knappt 300 i fast sortiment mot över 3 000 på beställningssortimentet.

Men det tar inte slut där. Vinerna i beställningssortimentet nämns bara med namn, pris, årgång och område. Men inga doft- eller smaknoteringar, ingen information om druvor. Inte ens en bild på flaskan. Och så har det sätt ut alltsedan monopolet införde detta sortiment, det dolda sortimentet.

På Vinguiden är vi mer nyfikna än så. Vi gillar vin, att prova vin och att skriva om vin. Därför provar vi kontinuerligt vinerna på beställningssortimentet. Och en sak är vi på det klara med: det är en veritabel guldgruva, närmast utan stopp.

Denna vecka tipsar vi därför om fem riktigt häftiga höjdarviner som helt enkelt är för bra för att de ska hamna i skymundan.

Fem toppviner!

Métairie d’Alon Chardonnay Le Village
2022
Métairie d’Alon Chardonnay Le Village
Fat, vanilj, smör, nötig karaktär, mogen persika, exotisk frukt, mango i relativt aromatisk stil.

Fyllig, nötig med inslag av mogen aprikos, nötter, smör, medelhög syra med eldig, närmast kryddig karaktär, vitpeppar och viss längd.

Passar perfekt till: Smörstekt hälleflundra med rostad mandel, kokt potatis och romsås.

750 ml - 13.5% -
209 kr

Romo Domaines des Huards
2016
Romo Domaines des Huards
Läckert utvecklad, sötaktig fruktighet, ananas, torkade aprikoser, mango, mogen sharonfrukt, i egenartat uttrycksfull stil.

Bra syra, stramt i läcker stil, bra frukt, citrus, omogen persika, riktigt bra längd med druvtypisk karaktär, kryddig.

Passar perfekt till: Grillad marulk som serveras med tryffelpuré och smörstekt palsternacka.

750 ml - 13% -
231 kr

Etna Rosso Tornatore
2016
Etna Rosso Tornatore
Frisk, inslag av röda bär, hallon, jordgubbar, lite stålig ton i doften, balans, lite krut, livlig.

Frisk med lätta röda bär som dominerar, aningen matbitter ton, mycket mineralig med inslag av stål, sval, med en mjuk, fruktdominerad garvsyra i avslut. Riktigt läckert!

Passar perfekt till: Carpaccio på kalv med enkel sallad, olivolja och tunt skivad pecorino.

750 ml - 13.5% -
179 kr

Marqués de Riscal Finca Torrea
2016
Marqués de Riscal Finca Torrea
Koncentrerad doft, inslag av blåbär, mörk bärig ton med islag av fat, vanilj, plommon i välbalanserad stil.

Smakrik med viss ursprungston, fruktig med inslag av blåbär, plommon, mörka bär, fat, vaniljsötma med relativt lång eftersmak med bra balans och viss strävhet.

Passar perfekt till: Grillade lammfiléer med bakad potatis och mustig sås på svamp och rödlök.

750 ml - 14.5% -
389 kr

Virginie de Valandraud
2020
Virginie de Valandraud
Återhållet elegant, bärigt, svarta vinbär, liten vaniljton, örtig i mer återhållsam ton.

Bra balans i mycket ungdomlig stil, bärig, svarta vinbär, fat, vanilj, mörk choklad, kaffe, mycket sträv med fruktiga inslag, kryddiga toner som drar åt färsk svartpeppar, mineral ton. Lagringsbart.

Passar perfekt till: klassikern Filet Mignon black & white, hemmagjord, med kokta brytbönor.

750 ml - 14.5% -
599 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Bäst i rödvinsklassen

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och ..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Vinguiden live på Fotografiska

Vinguiden live på Fotografiska

Vi på Vinguiden har glädjen att bjuda in dig till inspelning av säsongens sista avsnitt av vår podd ”Vinguiden pratar om…” – live på Fotografiska i Stockholm. Efter ett helt år och..

Läs mer
Ingen kommer undan Bordeaux

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från..

Läs mer