HEM

Vi testar 4 röda viner med ekostämpel

Eftersom KRAV kör Miljövänliga Veckan denna vecka har vi valt att testa ekologiska viner. Vi har slumpmässigt valt ut 4 röda viner från olika delar av världen, alla med en prislapp på under 150kr. Observera att vi inte jämför vinerna i flighten i förhållande till varandra under provningen, utan att poängen gäller bedömning för varje enskilt vin.

corralillo_score


CORRALILLO 

Pris: 99kr
Druva: Syrah
Årgång: 2013
Ursprung: Chile, Aconcagua

Ett fruktigt vin med fatkaraktär och inslag av mörka röda bär och peppar. När vi först öppnade flaskan var doften inte så värst angenäm, detta löser du lätt genom att lufta vinet i en generös karaff eller dekanterare. Inget mingelvin utan ska drickas tillsammans med mat. Bäst till grillade kötträtter, exempelvis ribs med en sötstark bbq-sås eller en grillad, kryddig och rökt korv med sötstarka tillbehör, till exempel en relish. Drick nu eller spara något år.

 

pechlatt_scoreCHÂTEAU PECH-LATT

Pris: 99kr
Druva: Carignan, Grenache, Syrah och Mourvèdre
Årgång: 2014
Ursprung: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières

Ett drickvänligt vin med tydlig mineralisk ton och en smak av röda bär, viol och örter – riktigt härlig ton av rosmarin. Vi var alla ganska överens om att detta är ett fynd med tanke på priset! Vinet är ganska enkelt, men det är mjukt och verkar falla de flesta i smaken – ett riktigt bra mingelvin. Passar till charkuterier, ljusare kötträtter på kalv eller kyckling. Vi var lite kluvna i poängsättningen på detta vin då det är ganska enkelt men med tanke på att det överraskade oss alla kring bordet, så skulle det kunna vara värt en 4:a. Det här är ett vin som man alltid kan ha ett par flaskor av hemma. Drick nu.

 

gotico_score
GOTICO 

Pris: 119kr
Druva: Sangiovese
Årgång: 2010
Ursprung: Italien, Marche

Mycket speciell doft som utvecklas efter en stund. Fruktigt, fylligt vin med fatkaraktär, korinter och mörka röda bär. Utomordentligt mjukt och fylligt mingelvin som passar till det mesta, pasta, tapas, ost, kött med sötare tillbehör – eller varför inte en klassisk Carbonara. Väl värd sitt pris, här får vi verkligen valuta för pengarna! Drick nu.

 

 

barra_scoreBARRA OF MENDOCINO 

Pris: 121kr
Druva: Cabernet Sauvignon
Årgång: 2013
Ursprung: USA, Mendocino County

Ett fruktigt vin med tydlig smak av svarta vinbär, fat och korinter. En bra Cabernet Sauvignon som fungerar utmärkt till kötträtter. Inget optimalt mingelvin på grund av ganska mycket garvsyra vilket gör att vinet kräver sitt protein. Passar till mustiga kötträtter som exempelvis Boeuf Bourguignon, eller till en grillad köttbit med klassiska tillbehör. Drick nu eller spara upp till 2-3 år.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar