HEM

Aktuellt

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmaning

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster förändras, påverkas även den ikoniska vinregionen Champagne på många sätt.

Regionen Champagne 

Champagne är belägen i nordöstra Frankrike och kännetecknas av sitt kyliga klimat, en nyckelfaktor som har bidragit till druvornas unika karaktär och den bubblande dryckens distinkta smakprofil. Men nu står regionens vinodlare inför ett skiftande klimat som kräver anpassning och innovation för att bevara den höga kvalitet som champagne är känt för.

Stigande temperaturer och skördeperioden

En av de mest påtagliga effekterna av klimatförändringarna är de stigande temperaturerna. Vinodlingar är känsliga för temperaturvariationer, och en ökad genomsnittstemperatur kan påverka druvornas mognadsprocess. Med kortare perioder av köld under vintermånaderna kan druvorna blomma tidigare på våren och mogna snabbare under sommaren. Detta kan leda till en förlust av komplexitet och subtila aromer som normalt utvecklas under en längre växtsäsong.

Förändrade nederbördsmönster

Förändrade nederbördsmönster är en annan påverkande faktor. Ökad risk för extrema väderhändelser som skyfall kan öka risken för jorderosion och skador på vinrankorna. Samtidigt kan perioder av torka hota tillgången till vatten, vilket är nödvändigt för druvornas tillväxt och utveckling.

Utmaningar för druvsorter och blandningar

Traditionella druvsorter som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier trivs i det kyliga klimatet i Champagne. Med en ökande temperatur kan det bli nödvändigt att utforska alternativa druvsorter som bättre kan anpassa sig till det förändrade klimatet. Detta kan dock innebära en utmaning för bevarandet av det unika smakarvet som är karakteristiskt för Champagne.

Hållbarhet och framtidens anpassningar

För att möta klimatförändringarnas påverkan har många vinodlare börjat implementera hållbara och klimatsmarta metoder. Dessa inkluderar användning av solenergi, förbättrad markhantering för att minska erosion och bevarande av biologisk mångfald. Dessutom experimenterar vissa vinmakare med nya tekniker för att motverka de negativa effekterna av klimatförändringar, såsom skuggande av druvorna för att undvika överexponering för solen.

Champagne står inför en komplex och långsiktig utmaning i form av klimatförändringar. Den traditionella vinregionen måste anpassa sig till de skiftande förhållandena för att fortsätta producera kvalitetsvin av högsta kaliber. Genom innovation, hållbarhet och samarbete mellan vinodlare kan Champagne möjligtvis fortsätta att förtrolla våra sinnen med sina karakteristiska smaker, även i en tid av föränderliga klimatförhållanden


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Maj månad betyder rosa bubbel. Dags att samla familj och vänner framför TV-apparaterna – Eurovision är här! Vi har skapat den perfekta dryckeslistan till folkfesten. Rosa bubbel, färgglad cider och ..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga..

Läs mer