HEM

Aktuellt

Vi avslöjar årets glögg 2022

Snart är det äntligen dags för årets glöggfest! Varje år lanserar flera tillverkare smakrika och innovativa kreationer och i år ser inte ut att bli något undantag. Både Blossa och Saturnhus har hållit oss på halster med årets smaker. Här kan vi äntligen avslöja vilka smaker årets glögg har!

Blossas smak – en väl förborgad hemlighet

En av årets stora snackisar är givetvis Blossas årgångsglögg, en trend som startades redan 2003. Sedan tio år tillbaka hämtas inspiration från olika delar av världen, nu senast från Valencia. Genom åren har vi även fått smaka på kreationer som Blåbär (2008), Hjortron & Armagnac (2005) och Limoncello (2018). Vilket som blir årets smak är dock en väl förborgad hemlighet som avslöjas först den 15 september.

För många har Blossas glögg även blivit ett samlarobjekt. Både fulla och tomma flaskor säljs för höga belopp på köp- och säljsajter. Ser man till de riktigt tidiga årgångarna kan en tomflaska säljas för flera tusen kronor. De färgglada flaskorna med sin unika form har med andra ord blivit hett eftertraktade.

Saturnus bjuder på ledtrådar till årets smak

Några som hakat på trenden med årgångsglögg är familjeföretaget Saturnus. Förra året fick vi smaka på deras Vintermojito inspirerad av Karibien. Till årets lansering har Saturnus skapat en gissningslek där du genom fem olika ledtrådar får klura på vilka smaker som kan tänkas ingå. Årets glögg är inspirerad av den nordiska naturen. Kan du gissa dig fram till rätt smak med hjälp av dessa ledtrådar?

1. Frostens intåg kommer med bra timing, huvudingredienserna i årets glögg smakar som bäst om skörden sker efter första frosten.
2. En av smakerna är faktiskt en indikator för hur sträng vintern kan tänkas bli. Den riktigt huslige vet redan under hösten om man ska sticka en extra tjock mössa inför vinterns kalla dagar.
3. Den andra huvudsmaken är ett eftertraktat byte där många ger sig ut på jakt för att få sin beskärda del av årets skörd. Det gäller att hålla sig framme, för snabbt tar det slut och sina bästa ställen håller man gärna hemligt.
4. På den klassiska ledtrådsfrågan fågel, fisk eller mitt emellan skulle svaret i detta fall vara både fågel och mitt emellan men definitivt inte fisk.
5. Den gyllene färgen på Årets Glögg kanske avslöjar vilken som är årets smak. Även om det är en smak från naturen med gyllene färg är det vanligare att man pratar om annat när man säger ”skogens guld”.

Årets glögg 2022 är…

Saturnus introducerar frostbär

Lagom till första frosten presenterar Saturnus Årets Glögg med smak av Frostbär. Årets stora smaksatta nyhet är en alkoholfri vitvinsglögg som kombinerar klassiska glöggsmaker med nordisk natur. Frostbär, med smak av havtorn och rönnbär kan drickas både varm och kall.

Årets glöggnyhet presenteras i en specialdesignad flaska om 50 cl och finns i dagligvaruhandeln över hela Sverige från och med mitten/ slutet av oktober, rek cirkapris 35 kronor.

Blossa 22 reser till New Orleans

I år har Blossa tagit sig till New Orleans och inspirerats av gatorna där jazzmusiken vibrerar och intrycken flödar. Årets destination är inte bara känd som jazzens födelseort utan även för sin puls och rika matkultur, med rätter från det kryddiga kreol- och cajunköket.

I den livliga stadsdelen French Quarter hittar man baren Pat O´Brien’s, där drinken Hurricane kom till på 1940-talet. Drinken blev en storsäljare i staden och är det än idag. Förutom rom innehåller den lime och fassionola, som är en typ av röd syrup gjord på olika frukter, bär och socker.

Cirkapris 125 kr/75 cl, Systembolaget, finns i beställningssortimentet från 15 september.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blossa lanserar mousserande glögg

Blossa lanserar mousserande glögg

”Glubbel” är nya trenden inför julens glöggfester. Bubbelvin gifter ihop sig med glögg och skapat ett nytt juligt mousserande vin. Blossa släpper nu ett mousserande vin med härlig glöggsmak. Nu komm..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Adventskalendrar med vin som gör succé

Adventskalendrar med vin som gör succé

Vill du ersätta choklad med vin i julhelgerna? Vad sägs om en adventskalender laddad med 24 flaskor gott vin? Njut av bilderna och imponeras av vinproducenternas påhittighet. Vi är många vuxna som o..

Läs mer
Festligt glöggmingel med julbubbel & snittar

Festligt glöggmingel med julbubbel & snittar

Snart är det första advent och många har glöggmingel med pepparkakor. Men varför inte festa till det med lite mousserande glögg och trevliga snittar med smak av jul. Här tipsar vi om fyra glöggbubbe..

Läs mer
Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer
Glöggölen är tillbaka

Glöggölen är tillbaka

Trenden med glöggöl håller i sig. Nu finns två sorter för dig som inte vill välja mellan glögg och öl. Förra året släpptes julöl som är glögg och och öl på samma gång. Det blev en succé och nu komm..

Läs mer