HEM

Aktuellt

Vi avslöjar årets glögg 2022

Snart är det äntligen dags för årets glöggfest! Varje år lanserar flera tillverkare smakrika och innovativa kreationer och i år ser inte ut att bli något undantag. Både Blossa och Saturnhus har hållit oss på halster med årets smaker. Här kan vi äntligen avslöja vilka smaker årets glögg har!

Blossas smak – en väl förborgad hemlighet

En av årets stora snackisar är givetvis Blossas årgångsglögg, en trend som startades redan 2003. Sedan tio år tillbaka hämtas inspiration från olika delar av världen, nu senast från Valencia. Genom åren har vi även fått smaka på kreationer som Blåbär (2008), Hjortron & Armagnac (2005) och Limoncello (2018). Vilket som blir årets smak är dock en väl förborgad hemlighet som avslöjas först den 15 september.

För många har Blossas glögg även blivit ett samlarobjekt. Både fulla och tomma flaskor säljs för höga belopp på köp- och säljsajter. Ser man till de riktigt tidiga årgångarna kan en tomflaska säljas för flera tusen kronor. De färgglada flaskorna med sin unika form har med andra ord blivit hett eftertraktade.

Saturnus bjuder på ledtrådar till årets smak

Några som hakat på trenden med årgångsglögg är familjeföretaget Saturnus. Förra året fick vi smaka på deras Vintermojito inspirerad av Karibien. Till årets lansering har Saturnus skapat en gissningslek där du genom fem olika ledtrådar får klura på vilka smaker som kan tänkas ingå. Årets glögg är inspirerad av den nordiska naturen. Kan du gissa dig fram till rätt smak med hjälp av dessa ledtrådar?

1. Frostens intåg kommer med bra timing, huvudingredienserna i årets glögg smakar som bäst om skörden sker efter första frosten.
2. En av smakerna är faktiskt en indikator för hur sträng vintern kan tänkas bli. Den riktigt huslige vet redan under hösten om man ska sticka en extra tjock mössa inför vinterns kalla dagar.
3. Den andra huvudsmaken är ett eftertraktat byte där många ger sig ut på jakt för att få sin beskärda del av årets skörd. Det gäller att hålla sig framme, för snabbt tar det slut och sina bästa ställen håller man gärna hemligt.
4. På den klassiska ledtrådsfrågan fågel, fisk eller mitt emellan skulle svaret i detta fall vara både fågel och mitt emellan men definitivt inte fisk.
5. Den gyllene färgen på Årets Glögg kanske avslöjar vilken som är årets smak. Även om det är en smak från naturen med gyllene färg är det vanligare att man pratar om annat när man säger ”skogens guld”.

Årets glögg 2022 är…

Saturnus introducerar frostbär

Lagom till första frosten presenterar Saturnus Årets Glögg med smak av Frostbär. Årets stora smaksatta nyhet är en alkoholfri vitvinsglögg som kombinerar klassiska glöggsmaker med nordisk natur. Frostbär, med smak av havtorn och rönnbär kan drickas både varm och kall.

Årets glöggnyhet presenteras i en specialdesignad flaska om 50 cl och finns i dagligvaruhandeln över hela Sverige från och med mitten/ slutet av oktober, rek cirkapris 35 kronor.

Blossa 22 reser till New Orleans

I år har Blossa tagit sig till New Orleans och inspirerats av gatorna där jazzmusiken vibrerar och intrycken flödar. Årets destination är inte bara känd som jazzens födelseort utan även för sin puls och rika matkultur, med rätter från det kryddiga kreol- och cajunköket.

I den livliga stadsdelen French Quarter hittar man baren Pat O´Brien’s, där drinken Hurricane kom till på 1940-talet. Drinken blev en storsäljare i staden och är det än idag. Förutom rom innehåller den lime och fassionola, som är en typ av röd syrup gjord på olika frukter, bär och socker.

Cirkapris 125 kr/75 cl, Systembolaget, finns i beställningssortimentet från 15 september.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Gra..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Julens glöggnyheter från Blossa

Julens glöggnyheter från Blossa

Blossa Glögg kommer med massor av nyheter inför julen 2019. Hela sex nya glöggvarianter släpps nu. Vad sägs om Äppelglögg spetsad med Calvados – eller Glöggbubbel? Blossa glögg har på 150 år g..

Läs mer
Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorte..

Läs mer
Glöggen där du slipper sötchocken

Glöggen där du slipper sötchocken

Glögg och bubbel på samma gång verkar vara vinterns melodi. Efter Blossas mousserande kommer nu Glöet Sparkling tillbaka. Med Glöet ska du kunna dricka mer än en liten kopp utan att få sötchock. Glö..

Läs mer
Bästa glöggen på Systembolaget

Bästa glöggen på Systembolaget

Aldrig har mångfalden på glöggen varit så stor som nu. Den kommer i alla slags smaker, från mörk körsbärspralin till limoncello. Och så har vi klassikerna. Vi tipsar om den bästa glöggen på Systembo..

Läs mer