HEM

Aktuellt

Lily Bollinger Award 2023

Den 11 september hölls den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award på At Six i Stockholm. Tävlingen arrangeras av Champagne Bollinger, ihop med importören Arvid Nordquist, och syftar till att uppmuntra kvinnligt tävlingssommellerie. Namnet är en hyllning till den legendariska champagneänkan Lily Bollinger.

Prestigefull tävling

Tävlingen är inte bara prestigefylld utan även anrik, då det nu är hela 20 år sedan den instiftades. Bland vinnarna finns namn som Béatrice Becher, Maya Samuelsson, Emma Ziemann, Tina Johansson och Frida Winters. Efter två årtionden har tävlingen uppnått en högt respekterad status nationellt, och att vinna titeln ”Årets Lily Bollinger” har varit en trampolin för många svenska kvinnliga sommelierer genom tiderna. Årets jury bestod av Mischa Billing, Tina Johansson och Andreas Grube.

Förstapristagaren belönas också med en cykel – en historisk koppling till Lily själv, som ofta cyklade mellan sina vingårdar. Dessutom får vinnaren en utbildningsresa till Champagne och huset Bollinger.

Vägen till finalen föregås av flera deltävlingar där de tävlande sätts på prov både praktiskt och teoretiskt. De tre bästa vaskas fram och ställs mot varandra i finalen.

Årets tävlande

Ida Kilåker, Lenoteket, Lund
Lovisa Johansson, Lenoteket, Lund
Malin Vallin, Hunger & Törst, Umeå

Så går tävlingen till

I finalen ska de tävlande, under tidspress, inför jury och publik genomföra vissa moment samt klara att undvika vissa av tävlingsledningen utlagda minor.

Steg 1:

Första momentet handlade om att på två minuter blint prova tre viner och identifiera dem. 
Det var en del olika svar som kom från de tävlande, något vi i publiken hade all förståelse för eftersom vi vet hur svårt det är att sätta rätt druva och ursprung på en blindprovning. Att dessutom göra det inför en publik fylld med vinjournalister och vinkännare under tidspress måste vara en pärs utan dess like.

Steg 2:

I steg två bars det in tre stenar till de tävlande. Stenarna, som symboliserade olika jordmåner, skulle sedan matchas med de tre viner som nyss provats.

Steg 3:

Steg tre i tävlingen bestod av att rekommendera fyra viner och föreslå fyra passande maträtter därtill. Vinlistan de tävlande skulle utgå från innehöll flera minor – viner som helt enkelt inte existerar. Tanken var att se om de tävlande upptäckte felen och undvek de vinerna. Bland annat hade man listat en Rioja Gran Reserva från 2021, vilket är en omöjlighet eftersom en gran reserva måste lagras minst tre år innan den får säljas. 

Den sista individuella uppgiften var att, från en lista med digestifs, föreslå passande alternativ för två avec-sugna och mycket frågvisa damer.

Efter de individuella momenten avslutades tävlingen med ett gruppmoment där de tävlande skulle fördela innehållet i en flaska Bollinger Rosé jämnt i tio glas med utmaningen att de inte fick backa och hälla på mer i något glas.

Därefter skulle juryn överlägga och publiken fick under tiden avnjuta en magisk lunch, ackompanjerad av Bollinger Special Cuvée. Sedan var det dags att kora vinnaren, som i år blev Ida Kilåker.

Alla tre tävlande var imponerande duktiga och dessa fantastiska sommelierer har säkerligen en mycket lovande framtid framför sig. 

Vi säger ett stort grattis till alla tävlande och avslutar med ett av Lilys mest kända citat om champagne:

«I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.
– Madame Jacques Bollinger (Lily), London Daily Mail, October 17th 1961


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Super-champagnen du bör spara

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bö..

Läs mer
Champagne – klassiker och spännande nyheter

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Bubbel från Champagne är en lyx som alla har råd med. Visst, mousserande vin från ett av Frankrikes mest omtalade distrikt kan verkligen kosta skjortan, men det finns också ett stort urval av flasko..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer