HEM

Aktuellt

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför valt ut fyra viner som vi tror kan passa riktigt bra!

1. Heinrich Biodynamic Red, 2019

Från Österrike kommer denna cuvée gjort på lokala druvorna Blaufränkisch och Zweigelt. De har odlats på varsin sida av sjön Neusiedlersee i Burgenland vilket gett vinet dess unika komplexitet. Ena sidan av sjön har kalkrik jord som ger mineraltoner och fräschör, medan andra sidan kännetecknas av Parndorfer-slätten, som ger komplexitet och djupa frukttoner. Vinet har lagrats i 33 månader för att utvecklas optimalt och locka fram alla smaktoner.

Heinrich Biodynamic Red
2019
Heinrich Biodynamic Red
Heinrich Biodynamic Red har en komplex, nyanserad doft av björnbär, mörka körsbär, röda bär, örter, vanilj, kakaoböna, ek och en antydan av tobak. Det passar därför utmärkt till kraftigare kötträtter och lagrade ostar.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

2. Nahesteiner, 2018

Från tyska Nahe kommer detta vin gjort enbart på druvan Riesling. Vinet är typiskt för Rieslingviner, vilket innebär att det har en frisk syrlighet och en nästan krispig känsla.

Nahesteiner Riesling
2021
Nahesteiner Riesling
Nahesteiner är ett relativt ungt vin med smaker av aprikos, honung, mandel, mogen citron och mineral. Det passar därför bra till fisk och skaldjur eller vegetariska rätter.
750 ml - 12% -
199 kr

3. Francis Ford Coppola, 2020

Denna kaxiga Pinot Noir kommer från Santa Barbara i Kalifornien. Den svala morgondimman som sveper in i dalen förlänger druvornas mognadstid och ger dem en hög syrahalt och koncentrerade smaker. Efter att ha lagrats i sju månader på ekfat har vinet utvecklat en elegant smakkombination.

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
2021
Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir
Detta vin har smak av bland annat björnbär, hallon och kryddor. Vinet passar perfekt till kycklingrätter, gärna långkok såsom Coq au vin eller grytor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
239 kr

4. Donnafugata, 2019

Från italienska Sicilien kommer detta vin gjort på druvorna Nero d’avola och Frappato. Efter att ha lagrats åtta månader på ståltank och ytterligare sju månader på flaska har vinet utvecklat en lekfull elegans.

Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
2020
Donnafugata Floramundi Cerasuolo di Vittoria
Donnafugata har en härligt fruktig doft och smak av bigarråer och björnbär med en touch av nymald svartpeppar. Den friska och fruktiga smaken passar bra till rätter av fläsk, gärna pulled pork eller smakrika dumplings.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer
Ny forskning: Rött vin boostar din tarmflora

Ny forskning: Rött vin boostar din tarmflora

Här är glada nyheter för alla oss som älskar vin. Nu forskning visar att ett glas då och då är bra för magen. Rött vin boostar tarmfloran – och gör dig smalare och sänker dåligt kolesterol. – Vår ny..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer