HEM

Aktuellt

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och kan tyda druvans högst unika dialekt producerar viner i absolut världsklass.

Det är ingen slump att Pinot Noir är den enda blå druva som stolt får samsas med de gröna i en lyxigt mousserande champagne.

Kräsen druva med lyxigt enkel och varierande smak

För att smaka perfekt kräver den svårodlade Pinot Noir med sitt tunna skal ett minst lika perfekt klimat såväl som jordmån och temperatur. Men då en lyckad skörd ger så obeskrivligt fantastiska och lättdruckna viner, anser många producenter att belöningen är större än risken att misslyckas.

Ett rött vin på Pinot Noir ger i stort ett kryddigt och fruktigt vin med hög syra. Smaken varierar beroende på ursprungsland men är långt ifrån tung och sträv. Härliga jordgubbar och smultron dominerar smaken som ofta har inslag av körsbär, örter, sandelträ och choklad.

Vinet har en medelfyllig kropp och uppfattas som torrt. Det avnjutes för det mesta ungt, även om det är de äldre och vällagrade vinerna som är mest eftertraktade på marknaden.

Hemvist och rykte

Ett rött vin på Pinot Noir från Bourgognes gyllene sluttning Côte d’Or hör till de absolut främsta i världen. Som kuriosa såldes en flaska Romanée-Conti med sin hemvist just där på en aktion för häpnadsväckande 5 miljoner kronor. Även om druvan idag odlas över hela världen har den sitt ursprung i Frankrike där den tydligen trivs bäst.

Med det sagt kan vi dock försäkra dig om att det finns många riktigt goda viner på Pinot Noir från världens alla hörn och i alla prisklasser.

Därför vill vi nu tipsa om ett lyxigt Bourgogne samt ett mycket prisvärt och gott vin från Nya Zeeland som passar bra till stekt eller grillad fisk.

Joseph Drouhin Chambolle-Musigny Premier Cru
2020
Joseph Drouhin Chambolle-Musigny Premier Cru
Från berömda franska Côte de Nuits i Bourgogne kommer denna kryddiga blåröda Pinot Noir med smak av jordgubbar, skogshallon och choklad. Låt dig väl smaka.
750 ml - 13.5% -
1399 kr

Saint Clair Origin Pinot Noir
2021
Saint Clair Origin Pinot Noir
Till den nystekta fisken eller det ljusare köttet häller vi mer än gärna upp Saint Clair Origin i våra glas. För hundralappen får du en högklassig och elegant Pinot Noir med trevlig fatkaraktär som har smak av skogshallon och frisk ingefära.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips om älskade Pinot Noir

3 vintips om älskade Pinot Noir

Älskad och skör men med stor potential att ta över ditt liv. Det skulle kunna vara inledningen på en harlequin-roman av Nora Roberts. Men det är ingen roman – det är vad som händer när vi närm..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Fab five i Bordeaux

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde. Visst ..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer