HEM

Aktuellt

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre betyg för smaken på vinet.

Nu är det bevisat – dyrare viner smakar godare än billiga. Även om det är exakt samma vin i flaskan. En ny forskningsstudie visar att vi tycker att ett billigt vin smakar bättre när vi får veta att det är dyrt.

Schweiziska forskare vid universitetet i Basel har nu bevisat att vi är mer benägna att njuta mer av vinet när vi får veta att det är dyrt – oavsett vad det verkliga priset är. Det är den första forskningsstudien någonsin som har manipulerat vinpriserna och sedan tagit reda på vad kunderna tyckte om vinerna. Forskarna utgick från tre olika viner. När de blindtestades utan att någon visste priset fick de ungefär samma betyg.

Men när budgetvinet fick ett högra pris och vi fick veta det rusade betygen i höjden. 140 vinkunder fick provsmaka tre olika italienska viner. Forskarna uppgav att vinerna kostade mellan 80 och 600 kronor per flaska. Vissa smakprover hade ingen prismärkning alls.

Faktum är att provsmakarna tyckte det billigaste vinet var godare än det dyraste när forskarna gett den en fyra gånger högre prislapp än vad den hade i verkligheten.
– Det billigaste vinet bedömdes som trevligare när det presenterades som fyrfaldigt av sitt faktiska butikspris, noterade forskarna i studien.

När det dyraste vinet fick en prislapp som var en fjärdedel av det verkliga påverkades dock inte provsmakarna. De tyckte fortfarande att det var lika gott.
– Sanningen finns i vinet, men upplevelsen kan också ligga i priset, konstaterar forskarna.

En av världens mest framstående vinkritiker The Times Jane MacQuitty invänder dock att det tar år av övning och utbildning att bli en framstående vinkännare.

Det billiga vinet som användes i undersökningen och som fick bättre betyg när det såldes dyrt var Montepulciano d’Abruzzo. Måste nog vara ett riktigt fyndvin?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Älskar du en trevlig picknick? Markera den 18 juni i kalendern för då är det nämligen dags att fira internationella picknickdagen. Här är våra bästa tips till din dag i det gröna. [product] 163425 ..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer