HEM

Aktuellt

Kris för champagne – trots hög kvalitet på årets skörd

En fantastisk sommar har gett en druvskörd med extra hög kvalitet. Trots det pratar de franska champagneodlarna om katastrof. Skälet är att vi dricker mycket mindre champagne under coronakrisen.
– Champagne har aldrig gått igenom något liknande förut, inte ens under världskrigen. Vi har aldrig upplevt ett så plötsligt och stort försäljningstapp, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Champagne är intimt förknippat med fester, firande och glädje. Men under 2020 har stora delar av världens befolkning inte haft så många chanser att smälla champagnekorkar. Ända sedan tidig vår har stora delar av länder stängts ner och större folksamlingar förbjudits. Det blev stopp för bröllop, restaurangbesök och fester – och därmed blev champagneflaskorna stående orörda på butikshyllorna och restaurangerna.

Ett normalt år säljs ca 300 miljoner flaskor champagne världen över. Ungefär hälften exporteras till Storbritannien, USA och Japan. Men i år räknar de franska producenterna med att de kommer att sälja hundra miljoner färre flaskor, och det skulle innebära en förlust på runt 17 miljarder kronor. Det är en minskning med 80 procent i Frankrike och 60 procent globalt.

– Caféér, barer, restauranger och hotell har stängt, musikfestivaler och större fester har ställts in. Det är normalt sammankomster när folk dricker champagne, men det har inte varit så mycket av den varan under coronaviruskrisen, säger Maxime Toubart, ordförande för champagneodlarnas sammanslutning SGV.

Nu har försäljningsraset dessutom lett till bitter konflikt mellan vingårdar och de champagnehus som köper druvorna för att förvandla dem till vin. Årets skörd är nämligen både stor och har gett druvor med extra hög kvalitet. Men champagneproducenterna har tvingats att enas om att producera mindre vin i år, för att marknaden inte ska bli övermättad och priserna sjunka. Det finns redan över en miljard champagneflaskor lagrade i vinkällare i väntan på försäljning. Men många producenter ser det som en förolämpning om de berömda druvorna skulle sluta som alkohol i handsprit eller fågelmat.

– Vi ska förstöra druvorna och vi ska betala för att de ska förstöras. Det är inget annat än en katastrof, säger odlaren Bernard Beaulieu.

Många odlare och producenter vädjar nu till oss konsumenter: ”Snälla, drick mer champagne – annars kanske vi måste lägga ner vår verksamhet”.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Internationella champagnedagen 2021 infaller i år fredagen den 15 oktober – och firas som sig bör med en flaska äkta champagne. I perfekt tid till den stora dagen släpper Dom Pérignon och Lady Gaga ..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer
Nu släpps Sveriges billigaste champagne

Nu släpps Sveriges billigaste champagne

Visst blir allt lite festligare med en flaska champagne? Men det behöver faktiskt inte kosta skjortan. Nu släpps den smakrika Champagne Debuchy, en Blanc de Noirs. Utan att tumma på vare sig kvalite..

Läs mer
Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer