HEM

Aktuellt

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så låt oss slå hål på några påståenden.

Myt 1: Allt vin blir bättre med åren.

Nej, det är faktiskt meningen att vi ska dricka de flesta viner inom 12-18 månader. Faktum är att en tydlig trend bland vinmakare är att skapa unga viner som vi helst ska dricka snabbt efter köpet. Men visst finns det årgångsviner som smakar bättre ju mer tid de lagras, förutsatt att de får vara i rätt tempererade miljöer.

Myt 2: De bästa vinerna för lagring har traditionell vinkork.

Nej, det stämmer inte eftersom korken faktiskt kan göra att vinet förstörs. Korken kan släppa igenom luft och börja mögla, och då blir smaken på vinet därefter. Aluminiumkorkar ger ingen konstig smak och fungerar precis lika bra som traditionella korkar vid lagring.

Myt 3: Druvblandningar ger sämre viner.

Förståsigpåare och vinsnobbar hävdar ibland att de bästa vinerna är producerade på endast en druvsort. Men det finns otaliga exempel på prisvinnande viner genom åren som gjorts på druvblandningar, ibland på tre-fyra sorters druvor. Och kom ihåg: världens mest kända druvblandning heter Champagne!

Myt 4: Ju tyngre flaska, desto högre kvalitet.

Fakta: Flaskor med tjockare glas är dyrare. Det är ett klassiskt förpackningsknep för att du ska vilja betala lite mer för vinet. Men det säger inget om innehållet.

Myt 5: Rött vin ska alltid serveras vid rumstemperatur

Inte helt sant. Ofta serverar vi faktiskt våra röda viner för varma vid 20-23 graders rumstemperatur och de vita för kalla. Och är det ännu varmare inne, så påverkas doften av vinet och en tung alkoholhalt dominerar. Den ideala temperaturen för rött vin är 14-18 grader. En bra riktlinje kan vara att ta ställa in rödvinet en kvart i kylskåpet och ta ut vitvinet en kvart innan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Varning för brist på vissa vinsorter

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017. – Det är lite för tidigt att veta än..

Läs mer