HEM

Aktuellt

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk sommardryck.

Cider har gått från blaskig och sockerstinn dryck – som dracks på flaska i en bar eller klubb – till ett riktigt hantverk. Även om vi svenskar kanske har svårt att konkurrera med de mest rutinerade producenterna från Frankrike och England, så finns idag svenska cidermakare som vinner mark och etablerar sig allt mer runt om i landet.

Under det senaste året har det skett en klar ökning av antalet ciderproducenter i Sverige. Men tro inte att det här är en ny trend. Tvärtom, svensk cider har faktiskt anor tillbaka till 1300-talet. Cider nämns som dryck på ett kungligt kalas i 1300-talets Erikskrönika under namnet ”must”. Under 1500- och 1600-talen omtalas must i flera skriftliga källor, där det poängteras att must är en alkoholhaltig dryck (det vi idag kallar cider). Det finns även beskrivningar av själva tillverkningen sparat.

Och flera av den nya generationens cidermakare sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i absolut centrum och genom detta nått internationella framgångar. De menar att “riktig cider” bör tillverkas på traditionellt sätt, alltså att man genom jäsning av 100 procent must från äpplen- och/eller päron utvinner sin cider.

Vid tillverkning av cider används frukt med sötma och syrlighet efter önskad smak. Tillverkaren krossar sedan frukten och pressar ur all saft. Denna must ska sedan jäsa i cirka två veckor. Detta kan ske naturligt, eller med tillsats av vinjäst. Det som sker i jäsningsprocessen är att fruktens naturliga socker omvandlas till alkohol. För att cidern ska gå från grumlig till klar tillsätts ofta gelatin, kiselsol och svavel för att grumligheten ska sjunka till botten av tanken. Cidern filtreras sedan innan lagring, för att den ska bli helt klar. Kolsyra tillsätts för att förhöja smaken.

Här är tre intressanta svenska ciderproducenter:

Johanna Margareta Craft Cider
Johanna Margareta Craft Cider
En så kallad ”craft cider” från lilla Köpings Musteri. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, honung, halm, pomerans och kryddor.
330 ml - 6.7% - Sockerhalt <3 g/l
33 kr

Cocky Crane Cidery Sour Raspberry Lemon Cider
Cocky Crane Cidery Sour Raspberry Lemon Cider
En Sour Raspberry Lemon Cider skapat av Cocky Crane Cidery från västkusten under devisen ”vi gör cider med ett stycke attityd”. Här en 4,5-procentig cider med fruktig doft och inslag av hallon, röda äpplen och blodapelsin.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 3.6 g per 100 ml
17.90 kr

Ahlafors Ginger
Ahlafors Ginger
Kryddig, fruktig doft med tydlig karaktär av ingefära, inslag av citron. Ahlafors Bryggerier, strax utanför Göteborg, har tillverkat den här cidern i snart fem år utöver en rad olika ölsorter.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 8.3 g per 100 ml
24.80 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Drycken som kan skapa vårkänslor

Drycken som kan skapa vårkänslor

En cider med smak av persika, äpple och Riseling. Här är drycken som kan skapa vårkänslor redan i mars. – Det är ett helt nytt cideralternativ som gör sig perfekt som sällskapsdryck och än mer som e..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer
Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat. Viking Lines nya stolthet Glo..

Läs mer