HEM

Aktuellt

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO.
– Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV.

Född i Italien och uppväxt i Stockholm. Så beskrivs den nya spännande proseccon som faktiskt tagits fram av svenskar i modebranschen. AVAVAV Firenze är i grunden ett modevarumärke, grundat av modeveteranerna Adam Och Linda Friberg och deras idé är att minimera svinn och minska kostnaden genom att tänka annorlunda när kläder produceras.

Men sen föddes även idén om att ta fram en unik Prosecco i samarbete med importören Vinkollektivet och sommelieren Carl-Johan Troedsson. ”Född i Italien och uppväxt i Stockholm” var beskrivningen av den extra torra och bubblande drycken när den lanserades dagen före julafton i fjol.

– Det är en fantastisk dryck, så vi hoppas att den passar i Systembolagets ordinarie sortiment snart, säger Emma Fallman. För det första är det ett bra pris och flaskan är så snygg, så den är den ultimata presenten när man går på middag. Och den passar klädmärket som handen i handsken.

AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
Fräsch och krispig med smak av äpple, bröd och vita blommor.

Perfekt som aperitif eller till fisk och skaldjur.

750 ml - 11% -
119 kr

Proseccon hann faktiskt kamma vinsten på Sommelier Award 2019 och har redan utnämnts till ett av årets 50 bästa mousserande viner av Wine Pleasures.

– Fantastiskt värde för 119 kronor, är ett omdöme från Hans Weinefalk, chefsommelier på restaurang Arnolds i Stockholm. Otroligt roligt med beröm, konstaterar Emma Fallman. Och det kanske betyder att det finns en lucka att fylla eftersom svenskar lärt sig älska Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer
Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur v..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer