HEM

Aktuellt

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade viner.

I Systembolagets utbud finns några viner som har funnits med sedan starten 1955, då den omstridda och alkoholreglerade motboken skrotades i Sverige, och dagens Systembolag bildades. Det röda instegsvinet Ruffino Chianti fanns med från starten – och du minns kanske hur flaskan såg ut? I en klassisk bastkjol, fiascon, som blev en symbol för viner från Chianti. Flaskan slutade ofta som ljusstake i många svenska hem och på italienska restauranger. Basten var från början ett sätt att skydda flaskan under långa transporter, men på 80-talet övergavs bastflaskan eftersom den blev förknippad med billig, undermålig chianti.

Ruffino Chianti
2022
Ruffino Chianti
Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, kryddor och sötlakrits. Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av ljust kött eller pastarätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Det började med grundarna Ilario och Leopoldo Ruffino för över 140 år sedan, och länge förknippade världen deras viner med Chianti. Vår gamle kung Gustav VI Adolf fattade tidigt tycke för vinerna och utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

Och Ruffino fortsätter att blomstra med mer än 800 hektar vingårdar spridda på ett flertal egendomar i framförallt Toscana. De senaste åren har Ruffino investerat stort i ett omfattande miljöarbete som omfattar både produktionsprocessen och nya ekologiskt odlade vingårdar.

Som ett led i detta lanserar de nu ett antal ekologiskt certifierade viner. Ruffino Prosecco Treviso och Ruffino Pinot Grigio delle Venezie finns idag tillgängliga på den svenska marknaden.

Dessutom finns Ruffino Chianti Superiore, 2017 för 129 kr.

Ruffino Chianti Superiore
2021
Ruffino Chianti Superiore
750 ml - 15.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
209 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Vinet har en självklar plats i våra glas – men hur matchas det med mat?

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer