HEM

Aktuellt

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Systembolaget.

Nobelbanketten i Blå hallen blev en ny kulinarisk succé. De 1300 gästerna bjöds som vanligt på på fin mat – och fantastisk dryck. Den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos tog fram menyn där förrätten var kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås. Och gästerna fick dricka en fin champagne. Till huvudrätt blev det anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.Efterrätten som bjöds på Nobelbanketten var hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Vi som inte blev bjudna får läsa här om både drycken och maten:

Champagne till förrätten:

Taittinger Folies de la Marquetterie
En champagne från Taittingers stora vingårdar i Champagne och en del av vingårdarna omger slottet Marquetterie. Innehållet i champagnen är exakt samma fördelning druvor som återfinns i vingården; 45% chardonnay och 55% pinot noir.

Taittinger Folies de la Marquetterie
Taittinger Folies de la Marquetterie
Smaken beskrivs som fyllig och fruktig med ett harmoniskt slut och lätt fatinslag.

Doften är intensiv, med en hint av persikor, blodgrape och inslag av rostad brioche och vanilj, berättar man från Taittinger.

750 ml - 12.5% -
829 kr

Rött vin till huvudrätten:

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015
Ett prisbelönt rödvin som vann bland annat ”Gambero Rosso 2019” där de allra bästa vinerna från hela Italien betygsätts. Vinet fick den högsta utmärkelsen för extraordinärt vin. Lunadoro Vino Nobile 2015 har även fått det utmärkta betyget 95 poäng av Luca Maroni – en av Italiens mest namnkunniga skribenter.

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
2019
Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
Gjord på 100 procent Sangiovese från Toscana och druvorna skördas försiktigt för hand under de första dagarna vackra höstdagarna i oktober.
Det färdiga vinet lagras först på stålfat i kontrollerade temperaturer, och därefter lagras det på franska ekfat i minst 24 månader innan det buteljeras.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Eiswein till desserten:

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Från den österrikiska vinfamiljen Weingut Jurtschitsch som gör sitt Eiswein endast vid unika tillfällen och när de gör det är det under perfekta förhållanden. Druvorna kommer från flera lägen i Langenlois, Kamptal. I varje respektive vingård finns alltid några rader med rankor som ligger lite mer i lä och skugga än andra. Det är från dessa rader man låter druvorna hänga kvar över vintern tills det förhoppningsvis blir tillräckligt kallt för att kunna göra sitt Eiswein.
Beskrivs som fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Vad sägs att dricka en Pol Roger ”Sir Winston Churchill” från 1990? Systembolagets dryckesauktion är i full gång och du kan fynda några riktigt exklusiva flaskor bubbel. Att Storbritanni..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer