HEM

Aktuellt

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck!

Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över världen. De fyra killarna som driver det lilla bryggeriet bestämde sig nämligen för att ta med sig 90 kilo bryggeriutrustning upp på Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis, och på toppen av berget brygga ett exklusivt öl.
Ingredienserna kom från berget, såväl det berömda vattnet som rinner i bäckarna som blåbär på bergssluttningarna.

Killarna gick upp de 1344 meterna, bryggde ölet i hårda vindar och regn, men kom ner igen med ett gott resultat. Därefter fick ölet lagras i två månader i ett whiskyfat donerat av det lokala destilleriet i Fort William. Det blev inte mer än totalt 50 flaskor (33 centiliter) av ansträngningen, och därför kan varje köpare dricka med andakt och försiktighet. Varje flaska kostar nämligen 12 000 kronor styck.

Alla intäkter från försäljningen av Ben Nevis-ölet kommer att doneras till ”For the North Foundation”, en organisation som skapades av Northern Monk redan i september och som ”ska gynna norra Storbritannien, dess människor och samhällen”.

– När vi lanserade ”For the North Foundation” var vår avsikt att skapa bitar av högeffektiv aktivitet som kommer att öka medvetenheten och uppmuntra donationer. Att brygga Storbritanniens öl med högsta höjd vid toppmötet i Ben Nevis verkade vara en ganska bra plats att börja, säger Russell Bisset, en av bergsbestigarna och ölbryggarna.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Brukar du fira Oktoberfest i Sverige? Lederhosen, dirndl och tyrolerhatt. Ja, nu är det återigen dags för den stora Oktoberfesten. Förutom spex, utklädnad och glada skratt betyder det en sak till – ..

Läs mer
Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Nu har du återigen chans att få vara en del av världens kanske största folkfest som även ligger bakom det fenomen vi idag kallar festival. Kan du inte fira på plats i Tyskland kan du alltid fira hem..

Läs mer
6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Krämiga öler – höstens trend

Krämiga öler – höstens trend

Milkshake- och smoothieöl är nya trenden i höst. Två nya öl med shakekänsla släpps nu på Systemet. ⁣- Uppkom under en helt vanlig milkshake- och lemonadpaus i bryggeriet, säger Nya Carnegiebryggerie..

Läs mer
Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Forskarnas dykningar i vraket Gribshunden utanför Ronneby har gett spännande fynd. Mest spektakulärt: 524 år gamla öltunnor. Här kan man snacka om gammeldansk Efter två av totalt tre veckors grävnin..

Läs mer
Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Vi svenskar bryr oss om våra stammiskrogar. Det visade kampanjen ”Stammisglaset” där en miljon kronor samlades in till totalt 816 restauranger i hela Sverige. – ”Stammisglaset̶..

Läs mer