HEM

Aktuellt

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra.
– Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite mindre än vanligt, uppger jordbruksfacket.

I veckan startade skörden av druvor på Sicilien med en tidig druvsort från Pinot Gris. Den italienska vinproduktionen väntas uppgå till mellan 47 och 49 miljoner hektoliter. Det motsvarar ungefär 6,3 miljarder flaskor vin. Värdet på den italienska vinproduktionen är mer än 11 miljarder euro.

Även i Frankrike blir skörden mindre än förra året, men ungefär på femårssnittet trots den svåra torkan. Produktionen uppskattas till mellan 43 och 46 miljoner hektoliter. Spanien kommer in som god trea med 40-44 miljoner hektoliter.

Trots extremvärmen och torkan blir det alltså en relativt normal skörd, och det gynnsamma vädret just nu har gjort att kvaliteten på skörden verkar bli utmärkt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer
Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firand..

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer