HEM

Aktuellt

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Hur värdefull är din favoritöl? Blaskigt – men värt 70 miljarder kronor. Budweiser är världens högst värderade ölmärke.

Bland världens 10 mest värdefulla ölmärken finns flera som knappt säljs i Sverige. Budweiser och Bud Light har aldrig riktigt gått hem i de svenska stugorna då många tycker att det är blaskiga ölsorter. Men i USA är de storsäljare och det gör dem till världens två mest värdefulla ölmärken. Budweiser anses vara värt 70 miljarder kronor, tätt följd av Bud Light som är värt cirka 65 miljarder.

Heineken är betydligt mer populärt i Sverige och det nederländska märket värderas till drygt 60 miljarder kronor och är tredje värdefullaste ölmärke.
Det fjärde mest värdefulla märket Harbin går inte ens att beställa på Systembolaget. Men märket kommer från Kina och är ett ljust lätt lager som varje år säljs i enorma volymer i Kina. En liter kostar under tio kronor i Kina.
Bakom undersökningen står Brand Finance som värderat märkena utifrån hur mycket vinst de genererar per år.

På nionde plats finns ett öl med svensk anknytning. Skol lanserades 1964 av Carlsberg med svenska ordet Skol i åtanke. I Sverige har det aldrig slagit, men i Sydamerika är märket stort.
Klassiska Guinness kapar åt sig tiondeplatsen, varje dag dricks över tio miljoner glas av den mörka brygden. Guinness har på senare år blivit extra populärt i afrikanska länder som Nigeria och Kamerun.

10 mest värdefulla ölmärkena:

1. Budweiser
2. Bud Light
3. Heineken
4. Harbin
5. Kirin
6. Corona
7. Snow
8. Brahma
9. Skol
10. Guinness


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Åbro kallades för Ey´Bro av världsartisten Eminem. Nu gör det svenska bryggeriet slag i saken och släpper en ny öl med namnet Ey´Bro. – Det är väldigt många som förknippar oss med videon där Eminem ..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer
Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer